Επιτέλους επίλυση για το ζήτημα των ελικοπτέρων ΝΗ-90

Μετά από χρόνια επιτέλους επήλθε λύση στο ζήτημα των μεταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ-90 καθώς η ΓΔΑΕΕ υπέγραψε με εκπρόσωπο της εταιρείας NH Industries την τροποποιητική σύμβαση των ελικοπτέρων NH-90.

Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΓΔΑΕΕ αναφέρει:

“Την Πέμπτη, 08 Απριλίου 2021, υπεγράφη η Έκτη (6η) Τροποποίηση της Σύμβασης Υπ΄αριθμ.: 034Α/03, η οποία αφορά την “Προμήθεια δεκαέξι (16) Μεταφορικών Ελικοπτέρων ΝΗ 90 – τεσσάρων (4) Ελικοπτέρων Ειδικών Αποστολών ΝΗ 90 και τεσσάρων (4) Υγειονομικών Συλλογών”, μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο εκπροσωπήθηκε από το Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ, Απτχο (Ι) Θεόδωρο Λάγιο (ε.α) και της εταιρείας NH Industries, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον Mr. Ernst Heckert, Head of Export Variants of NH Industries και τη Mrs. Isabel Humby, NH90 Programme Manager for Greece at Airbus Helicopters.”

Μακροχρόνιο θέμα που ευτυχώς λύνεται έτσι ώστε η Αεροπορία Στρατού να έχει πλέον και τα 20 ελικόπτερα στη διάθεσή της. Το μόνο που απομένει είναι και η υπογραφή μίας σύμβασης εν συνεχεία υποστήριξης των ελικοπτέρων ( Follow-on Support ) με διάρκεια ένα καλό χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να μπορούν να πετάξουν όλα τα ελικόπτερα και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Ιδανικά, καλό θα ήταν να διερευνηθεί και το κατά πόσο το όλο ζήτημα των ΝΗ-90 και η άρνηση παραλαβής τους, η αρχική σύμβαση και άλλα, ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο και τους πολίτες και αν ναι, να αποδοθούν ευθύνες όπου χρειάζεται καθώς το ζήτημα των ΝΗ-90 ήταν ένα ακόμα σίριαλ στην εξοπλιστική ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων και αν θέλουμε μελλοντικά να αποφευχθούν ανάλογες καταστάσεις, πρέπει ο ασκούμενος έλεγχος να είναι αυτόματος και ανεξάρτητος.