• Αρχική
  • Άρθρα
  • Επίσημο το ενδιαφέρον του Πολεμικού Ναυτικού για τις “Μ”

Επίσημο το ενδιαφέρον του Πολεμικού Ναυτικού για τις “Μ”

Με τον πλέον επίσημο τρόπο το Πολεμικό Ναυτικό δήλωσε το ενδιαφέρον του για τις ολλανδικές φρεγάτες κλάσης "Μ"  μέσω της ΓΔΑΕΕ καθώς στις 27 Οκτωβρίου υπεγράφη μεταξύ του Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ Αντιναύαρχου ε.α. Αριστείδη Αλεξόπουλου και του Ολλανδού Αντιναύαρχου Arie Jan de Waard, η Επιστολή Ενδιαφέροντος ( Letter of Interest-LoI).

Σε αυτή γίνεται λόγος για την πρόθεση της Ελλάδας να προβεί μελλοντικά σε αγορά των δύο φρεγατών κλάσης “Μ” του Ολλανδικού Ναυτικού όταν αυτές γίνουν διαθέσιμες, με το χρόνο που αυτό θα συμβεί αν είναι και το αντικείμενο της απάντησης των ολλανδών που θα πρέπει να έρθει ως απάντηση στη LoI.

Αμφότερες οι φρεγάτες κλάσης ‘Μ” είναι αξιόπλοα και αξιόπιστα πλοία  τα οποία έχουν υποστεί και έναν καλό εκσυγχρονισμό την περασμένη δεκαετία και μπορούν να αποτελέσουν μία πολύ καλή λύση ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Οι φρεγάτες αυτές, εφόσον αποκτηθούν, μπορούν να επιτρέψουν τυχόν απόσυρση των δύο παλαιότερων ΜΕΚΟ μελλοντικά χωρίς μεγάλη αλλαγή στη μαχητική ικανότητα του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι φρεγάτες του τύπου προσφέρονταν και στα πλαίσια της ενδιάμεσης λύσης σε περίπτωση που επιλεγόταν η ολλανδική πρόταση με τις Σ 11515  και μάλλον σε πολύ συντομότερο χρόνο από ότι αν δεν επιλέγονταν οι εν λόγω φρεγάτες, όπως και έχει γίνει τελικά.

Στο δεύτερο σκέλος της LoI που αποστέλλει η ΓΔΑΕΕ, υπάρχει ενδιαφέρον και για συνολικά 6 ναρκοθηρευτικά κλάσης “Alkmaar” τα οποία θα αποσυρθούν από το Ολλανδικό Ναυτικό. Η λύση αυτή είναι ίσως και αυτή που θα προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα καθώς η Ολλανδία έχει προωθήσει ναρκοθηρευτικά της κλάσης σε άλλες χώρες όπως η Βουλγαρία, με περίπου 2,2 εκ. ευρώ το σκάφος.

Εφόσον απαντηθεί η επιστολή ενδιαφέροντος από τους Ολλανδούς με τις διαθεσιμότητες και τα χρονοδιαγράμματα πιθανής παράδοσης, το Πολεμικό Ναυτικό θα μπορέσει να οργανώσει καλύτερα την εκτέλεση του σχεδιασμού του για τα επόμενα χρόνια.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.