• Αρχική
  • Άρθρα
  • Έπεσαν οι υπογραφές για τα Rafale – Επίσημη πρόταση της Γαλλίας για απόκτηση 4 φρεγατών Belharra – ΒΙΝΤΕΟ – Upd

Έπεσαν οι υπογραφές για τα Rafale – Επίσημη πρόταση της Γαλλίας για απόκτηση 4 φρεγατών Belharra – ΒΙΝΤΕΟ – Upd

Ισχυροποιείται η θέση της Ελλάδας στο Αιγαίο.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:11

Ιστορικές στιγμές!

Υπεγράφησαν, πριν από λίγα λεπτά, οι συμβάσεις για την προμήθεια των 18 μαχητικών τύπου «Ραφάλ» από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί.

Η Γαλλίδα ΥΠΑΜ στάθηκε στο γεγονός πως η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα αποκτήσει το συγκεκριμένο μαχητικό.

Η πρώτη παρτίδα των υπερσύγχρονων γαλλικών αεροσκαφών θα βρίσκεται στην Τανάγρα στις αρχές του καλοκαιριού.

Επιχειρησιακά πλήρως λειτουργικά, με το σύνολο του οπλικού φορτίου τους (περιλαμβανομένων των METEOR), θα είναι στα τέλη του χρόνου, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

«Οι χώρες μας μοιράζονται πολλά κοινά σημεία», είπε μεταξύ άλλων.

Η ίδια σε μερικά λεπτά από τώρα αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

.

«Επίσημη» πρόταση για τις φρεγάτες

Ήταν αναμενόμενο και έτσι έγινε!

Η Γαλλία μέσω της Φλοράνς Παρλί έκανε γνωστή πριν από λίγο την επίσημη γαλλική πρόταση για την απόκτηση 4 φρεγατών Belharra πολλαπλών ρόλων.

Σημείωσε παράλληλα πως τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί η επίσημη πρόταση της Γαλλίας για τις Belharra, ενισχύοντας το Πολεμικό Ναυτικό.

Η γαλλική πλευρά προτίθεται να διαθέσει στη χώρα μας πλοία ενδιάμεσης λύσης που θα ικανοποιήσουν τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες του Π.Ν.

=========================================================================================================

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έφτασε στις 13:55 η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί για την υπογραφή της σύμβασης προμήθειας 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale.

Την κ. Παρλί υποδέχθηκαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ο κ.. Παναγιώτοπουλος και η Γαλλίδα ομόλογός του θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση ενώ αντιπροσωπείες από την Ελλάδα και τη Γαλλία θα έχουν διμερείς συνομιλίες στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδιστίστριας».

Στις 15:30 αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για την απόκτηση των γαλλικών μαχητικών ενώ στη συνέχεια οι δύο υπουργοί θα προχωρήσουν σε επίσημες δηλώσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι διμερείς συνομιλίες που ίσως κρύβουν «εκπλήξεις» στα εξοπλιστικά.

Όπως σας ενημερώσαμε σε πρότερο άρθρο μας (Δείτε ΕΔΩ), η γαλλική πλευρά επαναφέρει το ζήτημα απόκτησης των φρεγατών Belharra, έχοντας μάλιστα μία ακόμη πιο συμφέρουσα πρόταση για την Αθήνα.

Αυτή τη φορά η Γαλλίδα ΥΠΑΜ αναμένεται να θέσει επί τάπητος ενώπιον του Έλληνα ομολόγου της την πρόταση για απόκτηση 4 Belharra σε ένα οικονομικότερο πακέτο από εκείνο που είχε αρχικά προταθεί το περασμένο καλοκαίρι: