• Αρχική
  • Άρθρα
  • Έντονο το ισραηλινό ενδιαφέρον για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία

Έντονο το ισραηλινό ενδιαφέρον για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ συζητήθηκαν με την Ισραηλινή πλευρά και τα ζητήματα που αφορούν την εγχώρια αμυντική βιομηχανία με τους Ισραηλινούς να δηλώνουν το ενδιαφέρον τους για συγκεκριμένα προγράμματα.

Η εταιρεία που κινείται κυρίως από πλευράς του Ισραήλ είναι η γνωστή  Elbit Systems Η οποία είναι εισηγμένη στο NASDAQ και κατασκευάζει υψηλής τεχνολογίας συστήματα για τον Ισραηλινό Στρατό και άλλους πελάτες. Μέσω αυτής θα εκπροσωπηθούν και άλλες Ισραηλινές αμυντικές εταιρείες όπως η Rafael, ΙΑΙ, SK Group) για τις επενδύσεις που τις ενδιαφέρουν στην Ελλάδα.

ΕΛΒΟ

Πριν μερικούς μήνες ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση η θέλησή της να ανανεωθεί μαζικά ο στόλος των οχημάτων του Ελληνικού Στρατού ( 10.000 οχήματα συνολικά) και το πρόγραμμα αυτό να ενωθεί με το πρόγραμμα εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για την ΕΛΒΟ. Ήδη αρκετές εταιρείες από το εξωτερικό έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για το διαγωνισμό που θα τρέξει το επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα. Κανονικά ο διαγωνισμός θα πραγματοποιούνταν τον Απρίλιο αλλά λόγο της πανδημίας μεταφέρθηκε άλλες δύο φορές και τελικά αναμένεται μία ακόμα, τελευταία, αναβολή έτσι ώστε  να καταθέσει και η Elbit Systems  την προσφορά της για την εταιρεία.

ΕΑΣ

Τα ΕΑΣ είναι μία κρατική πολεμική βιομηχανία υπό το Υπουργείο Οικονομικών ( η ΕΛΒΟ είναι υπό το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων) και η Elbit θα συμμετάσχει όπως λέγεται στο διαγωνισμό για το νέο τυφέκιο του Ελληνικού Στρατού με το Tavor X95. Λέγεται ότι η πρόταση περιλαμβάνει την κατασκευή του τυφεκίου στις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ με τη μεταφορά εδώ της ανάλογης τεχνογνωσίας. Αρχικά ο Ελληνικός Στρατός επιθυμεί να κατασκευαστούν 200.000 κομμάτια από τα νέα τυφέκια για να αποσύρει τα παλαιότερα G3 που χρησιμοποιούν οι μονάδες του.

Ναυπηγεία

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας τα περιβάλλει ακόμα ένα θολό τοπίο ως προς το τι θα συμβεί με το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς και τις οφειλές τους,  αν και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδης είχε δηλώσει πρόσφατα ότι είναι σε καλό δρόμο η λύση του προβλήματος. Οι Ισραηλινοί δείχνουν να ενδιαφέρονται γι αυτά αν και δε θα στηρίξουν την προσπάθεια απευθείας αλλά μέσω συνεργαζόμενης εταιρείας. Κάτι ανάλογο έχει συμβεί με τα ναυπηγεία του Νεωρίου στη Σύρο όπου η ONNEX δια στόματος του προέδρου της κ. Ξενοκώστα, είχε δηλώσει ότι μπορεί να ναυπηγήσει ισραηλινές ΤΠΚ για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού, ρίχνοντας στο νερό ένα πλοίο του τύπου ανά 250 μέρες. Ακόμα όμως δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα κάποια συμφωνία από πλευράς ΥΠΕΘΑ για ένα τέτοιο ενδεχόμενο το οποίο όμως δεν αποκλείεται.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •