Ένοπλες Δυνάμεις: Αναβάθμιση του 700 ΣΕ

Σε επίκαιρη ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή απάντησε ο Υπουργός Αμύνης κ. Παναγιωτόπουλος στην οποία αναφέρθηκε αποκλειστικά για τη λειτουργία και την παραγωγή του 700 ΣΕ το οποίο  από το 2020 έχει παραλάβει νέο εξοπλισμό και μπορεί να προσαρμόσει την παραγωγή του για την κάλυψη των διαφόρων αναγκών για ιματισμό του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Ταυτόχρονα, το 84% του προσωπικού του εργοστασίου απασχολείται στην παραγωγή και το υπόλοιπο 16% στις υπόλοιπες υπηρεσίες.

Παραθέτουμε την απάντηση στο σύνολό της:

Η παραγωγή στρατιωτικού ιματισμού από το 700 ΣΕ αποτυπώνεται στο αντίστοιχο πρόγραμμα ένδυσης και υπόδησης ετών 2021-2023, όπως αυτό έχει εγκριθεί από το ΓΕΣ, το οποίο σας καταθέτω συνημμένα, αφορά δε στα βασικά είδη για την κάλυψη αναγκών και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ).

Στο 700 ΣΕ υπηρετεί ικανός αριθμός στελεχών και των τριών Κλάδων των ΕΔ αλλά και Μόνιμοι Πολιτικοί Υπάλληλοι, ώστε το εργοστάσιο να ανταποκρίνεται στην εκτέλεση της αποστολής του, όμως ο ακριβής αριθμός των υπηρετούντων στις Μονάδες των ΕΔ αποτελεί διαβαθμισμένη πληροφορία, μη δυνάμενη να αποδεσμευτεί μέσω της παρούσας διαδικασίας.

Πάντως, το 84% του υπηρετούντος προσωπικού απασχολείται στη Διεύθυνση Παραγωγής, δηλαδή στα παραγωγικά τμήματα, και το 16% στις υπόλοιπες Διευθύνσεις και στο Επιτελείο, ώστε να επιτυγχάνεται η εύρυθμη λειτουργία του εργοστασίου. Όσον αφορά στην παραγωγή βασικών ειδών, συνίσταται στην κατασκευή 65.000 ζευγών αρβυλών, 30.000 σετ στολών παραλλαγής, 20.000 επενδυτών παραλλαγής (τζάκετ). Επίσης, κατασκευάζονται 5.000 στολές διαφόρων τύπων, θερινές και χειμερινές, για χορήγηση σε στελέχη του Στρατού Ξηράς (ΣΞ) , καθώς και στολές για πλήρη κάλυψη αναγκών των ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ του ΣΞ. Τα έτη 2020-21, η παραγωγική διαδικασία παρουσίασε μια μικρή υστέρηση ως έμμεση συνέπεια των μέτρων πρόληψης διασποράς της υγειονομικής κρίσης και -2- των μέτρων που ακολούθησαν, λόγω της απαίτησης χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού σε σημαντικό αριθμό του προσωπικού.

Περαιτέρω, όσον αφορά στα βασικά είδη ιματισμού και υπόδησης τα οποία παράγει το 700 ΣΕ, καθορίζονται από το Διακλαδικό Κανονισμό Στολών και αφορούν στο προσωπικό και των τριών Κλάδων των ΕΔ. Για τα εν λόγω είδη υφίστανται εγκεκριμένες Προδιαγραφές ΕΔ (ΠΕΔ), οι οποίες προκύπτουν από την καθορισμένη θεσμική διαδικασία σύνταξης, δημόσιας διαβούλευσης και τελικής έγκρισης από τα αρμόδια Γενικά Επιτελεία. Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, το 700 ΣΕ έχει τη δυνατότητα κατασκευής νέων προϊόντων ή ενσωμάτωσης νέων κατασκευαστικών τεχνικών στα υφιστάμενα παραγόμενα είδη.

Η παραγωγική διαδικασία, αναδιοργανώνεται όταν κρίνεται αναγκαίο με την παράλληλη προμήθεια νέου και σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού. Στο πλαίσιο της παραπάνω πολιτικής, κατά το έτος 2020 πραγματοποιήθηκε σημαντική αναβάθμιση του υφιστάμενου μηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου, με την προμήθεια νέων μηχανών, καθώς και αναδιοργάνωση των υφιστάμενων γραμμών παραγωγής, με σκοπό τόσο τη δυνατότητα παραγωγής νέων ειδών, όσο και την αύξηση της παραγωγής του προγράμματος.

 Τέλος, ενδεικτικά, σας γνωρίζουμε ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια μηχανής κατασκευής μασκών προστασίας προσώπου και η άμεση προσαρμογή της παραγωγικής διαδικασίας στην κατασκευή καινούριων προϊόντων, όπως μάσκες προστασίας τριών στρώσεων και υφασμάτινες, αορτήρες 3 σημείων τυφεκίων G3Α3, θήκες μεταφοράς και καλύμματα κρανών, κ.λπ.

ΠΗΓΗ: ΥΠΑΜ

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.