• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άγονος ο διαγωνισμός για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα επόμενα βήματα

Άγονος ο διαγωνισμός για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα επόμενα βήματα

Άγονος τελικά κηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τον πλειοδότη των ναυπηγείων Σκαραμαγκά από την Ειδική Διαχείριση η οποία αποτελείται από το Δημόσιο, το σωματείο των εργαζομένων “Τρίαινα” και την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς δεν έγινε αποδεκτή η προσφορά της εταιρείας του κ. Πριοβόλου ύψους 15.1 εκ. ευρώ για να αγοράσει τα ναυπηγεία.

Η  κήρυξη του διαγωνισμού ως άγονου ήταν ορατή από την προηγούμενη εβδομάδα όταν η Pyletech Shipyards του κ. Πριοβόλου είχε δημοσιεύσει ανακοίνωση που αφορούσε τις διαδικασίες με τις οποίες κινούνταν η Ειδική Διαχείριση αλλά και για τις τιμές στις οποίες πωλήθηκαν ναυπηγεία σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και μάλιστα σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτή που βρίσκονται τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά στην παρούσα κατάστασή τους. Ανάλογη ήταν η στάση και της ΟΝΕΧ η οποία κατέθεσε συμβολική προσφορά για τα ναυπηγεία  ύψους 1 εκ. ευρώ αναλύοντας και εκείνη με τη σειρά της τους λόγους που δε προθυμοποιούνταν να αγοράσει τα ναυπηγεία καταθέτοντας μεγαλύτερη οικονομική προσφορά.

Η Ειδική Διαχείριση θεωρεί ότι το τμήμα των ναυπηγείων που πωλείται στο διαγωνισμό έχει μεγαλύτερη αξία από τα 15.1 εκ ευρώ που προσέφερε η Pyletech και γι αυτό το λόγο απέρριψαν την πρότασή της. Μετά την εξέλιξη αυτή, το Υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε ανακήρυξη νέου διαγωνισμού αφού προχωρήσει σε τροποποιήσεις στο υπάρχον σχέδιο του διαγωνισμού έτσι ώστε να προσελκύσει περισσότερους ενδιαφερόμενους και να ανέβει η αξία των Ναυπηγείων.

Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός πως παρ’ ότι φαίνεται ότι η Κυβέρνηση θα ήθελε να δει την ΟΝΕΧ στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο ανταγωνισμός αποδείχθηκε δύσκολος αντίπαλος και όλα είναι ανοιχτά. Σύμφωνα επίσης με διάφορα δημοσιεύματα, υπάρχει πίεση και από ξένες πρεσβείες οι οποίες θα ήθελαν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό αλλά το τοπίο γύρω από τα ναυπηγεία και τη λειτουργία τους είναι πολύ θολό και αναμένουν τις τροποποιήσεις. Σημαντικό ρόλο παίζει και το πρόγραμμα νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο η Κυβέρνηση θα ήθελε να επισυνάψει σε αυτό των ναυπηγείων αν και αυτό δε δείχνει να αποδίδει.Η μόνη πραγματικότητα είναι πως η Ειδική Διαχείριση μπορεί να ζητά μεγαλύτερες προσφορές από τους ενδιαφερόμενους αλλά, η αγορά είναι αυτή που τελικά θα καθορίσει την τελική αξία των προς πώληση περιουσιακών στοιχεία και συνήθως, είναι αμείλικτη σε τέτοιες περιπτώσεις. Σε διάστημα 1-2 μηνών αναμένεται αν επαναληφθεί ο νέος διαγωνισμός για τα ναυπηγεία.