• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΑΦΥΠΝΙΣΗ στο Καστελόριζο! Το τουρκικό DRONE μας έδειξε τι πρέπει να κάνουμε (vid)

ΑΦΥΠΝΙΣΗ στο Καστελόριζο! Το τουρκικό DRONE μας έδειξε τι πρέπει να κάνουμε (vid)

Έπρεπε να το ρίξουμε αλλά αυδέν κακόν…

Είχαμε λοιπόν, το Σαββατοκύριακο, την εμφάνιση του  τουρκικού drone στο Καστελόριζο. Τουρκικό Μέσο, δημοσίευσε αρχικά άρθρο με τίτλο «Ζωγράφισαν την ελληνική σημαία κόκκινη στο Καστελόριζο», συνοδεύοντάς το από εικόνες που δείχνουν το όρος «Μουντούς», στο οποίο βρίσκεται σχεδιασμένη η ελληνική σημαία, και στην οποία και έχουν ρίξει κόκκινη μπογιά. Παράλληλα, το drone που «ανέλαβε» την ρίψη χρώματος έφερε ηχεία που έπαιζαν τον εθνικό ύμνο της Τουρκίας, ενώ αμέσως ακούστηκαν σειρήνες πολέμου. 

ΧΩΡΙΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ: ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΡΙΞΟΥΜΕ!

Εντούτοις, πέρα από την οργή που προκάλεσε, η εν λόγω κίνηση φανέρωσε τις καινούριες τακτικές, που καλούνται να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Οι νέες τεχνολογίες εξαπλώνονται ραγδαίως και ευνοούν αυτές τις μεθόδους.

Οι νέες αυτές τακτικές αναδείχθηκαν, αρχικά, κατά την διάρκεια της υποκινούμενης από την Τουρκίας επίθεσης στην συνοριογραμμή του Έβρου, τον Μάρτιο που μας πέρασε. Και τότε παρατηρήθηκαν πτήσεις τουρκικών drones όχι τόσο για συλλογή πληροφοριών, όσο για να προκαλέσουν. Οι δυνάμεις μας προχώρησαν επιτυχώς σε μέτρα και αντίμερα προς αντιμετώπιση της κατάστασης.

Εντούτοις, η καθημερινή, εν καιρώ ειρήνης, παρουσία drones και UAV από τα υπό κατοχή παράλια της Μικράς Ασίας αναδεικνύει την αναπόφευκτη έκθεση των φρουρών μας τόσε στην εναέρια παρακολούθηση, όσο και σε περιορισμένου τύπου επιχειρήσεις Ψυχολογικού Πολέμου.

Εδώ και κάποιο καιρό μάλιστα, τουρκικές εταιρείες καταπιάνονται με την έρευνα πάνω στο πεδίο της επιχειρησιακής χρήσεως drone με τακτικές σμήνους (swarm). Η Ελλάδα φυσικά οφείλει να εξετάσει επαρκή αντίμετρα εμπρός σε αυτές τις κινήσεις.

Όπως εκτιμούν ειδικοί σε στρατιωτικά θέματα, οι αρμόδιοι σε Στρατό και βιομηχανία θα πρέπει να εξετάσουν ανυπερθέτως το πεδίο των τεχνολογιών μη επανδρωμένων συστημάτων και των αντιμέτρων για τον εντοπισμό σε πρώτη φάση και την εξουδετέρωσή τους σε δεύτερη.

Πανθομολογουμένως, σε προηγμένους στρατούς, η προστασία των χερσαίων δυνάμεων από απειλές drone έχει λάβει υψηλή προτεραιότητα. Μάλιστα οι εκεί βιομηχανίες έχουν παρουσιάσει ολοκληρωμένες προς δημιουργία ενός αόρατου «θόλου», ο οποίο θα προστατεύει την όποια μονάδα τους.

Δεδομένου ότι το οπτικό και ακουστικό ίχνος των drone είναι μικρό, κρίνεται απαραίτητος ο εντοπισμός τους με χρήση συστημάτων ραντάρ και σε δεύτερο στάδιο η κατεύθυνση ηλεκτρονικών παρεμβολών με σκοπό την αδρανοποίηση της απειλής ή ακόμα και εξελιγμένα ειδικά όπλα για καταρρίψεις.

Βάσει των εκτιμήσεων, πρόκειται για ένα πεδίο βατό από τεχνολογικής πλευράς, υπό την προϋπόθεση ύπαρξης κεντρικού σχεδιασμού και συντονισμού από πλευράς Γενικών Επιτελείων και ΓΔΑΕΕ. Υπάρχουν περιθώρια αντιδράσεως, παρά το γεγονός πως ο αντίπαλος προηγείται. Προσωρινά…