• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ελαφρές τορπίλες Mk 54 για το Βραζιλιάνικο Ναυτικό – ΒΙΝΤΕΟ

Ελαφρές τορπίλες Mk 54 για το Βραζιλιάνικο Ναυτικό – ΒΙΝΤΕΟ

Το Βραζιλιάνικο Ναυτικό είχε αιτηθεί να προμηθευτεί από τις Η.Π.Α. αριθμό ελαφρών τορπιλών Mk 54 οι οποίες προορίζονταν για τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα S-70 Seahawk καθώς επίσης και για κάποιες μονάδες επιφανείας του ναυτικού της.

Για την ακρίβεια, το Βραζιλιάνικο Ναυτικό είχε ζητήσει 22 συλλογές μετατροπής των παλαιότερων Mk46 Mod 5A(S)σε Mk 54 Mod 0 με το συνολικό κόστος του προγράμματος να ανέρχεται στα 70 εκ. δολάρια. Στο κόστος περιλαμβάνονται, εκτός των 2 τροποποιητικών συλλογών, τα κόστη για τις εκπαιδευτικές τορπίλες (REXTORP) οι οποίες είναι ανακτήσιμες μαζί με τα κιτία τους, τα FES, δεξαμενές καυσίμων, απάρτια για την από αέρος εκτόξευση των τορπιλών, θερμικές μπαταρίες, εκπαίδευση, βιβλιογραφία, τεχνική υποστήριξη και εξοπλισμών δοκιμών.

Οι ελαφρές τορπίλες Mk 54 ζυγίζουν περί τα 270 κιλά με την πολεμική κεφαλή αν έχει βάρος 44 κιλών ικανή να παράξει εκρηκτική ισχύ ισοδύναμη με 108 κιλά ΤΝΤ ενώ αναπτύσσει ταχύτητα 40 κόμβων κατευθυνόμενη προς το στόχο. Η εμβέλεια της τορπίλης δεν είναι μεγάλη καθώς ως ελαφρά τορπίλη δε μπορεί να έχει μεγάλη δεξαμενή καυσίμων προς καύση. Για το λόγο αυτό διανύει μία μέγιστη απόσταση περίπου 9 χλμ σε εμβέλεια. Η καθοδήγηση της τορπίλης γίνεται μέσω ενεργής η παθητικής ακουστικής καθοδήγησης.

Η συγκεκριμένη τορπίλη χρησιμοποιείται ως το βασικό ανθυποβρυχιακό όπλο τ διαφόρων Ναυτικών ανά τον κόσμο όπως το USN, το Royal Navy, το Αυστραλέζικο Βασιλικό Ναυτικό κ.α.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.