Εκπρόσωποι του Ισραήλ και της Παλαιστίνης αντήλλαξαν κατηγορίες περί “γενοκτονίας” ενώπιον του Συμβουλίου του ΟΗΕ

Ανέβηκαν οι τόνοι ανάμεσα στους αξιωματούχους των δύο πλευρών κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη ΓενεύηΟι εκπρόσωποι του Ισραήλ και της Παλαιστίνης αντήλλαξαν σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη κατηγορίες περί «γενοκτονίας» με επίκεντρο τον πόλεμο στη Γάζα, την παραμονή της 75ης επετείου της Σύμβασης για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος της Γενοκτονίας.

«Οι επιθέσεις (που διέπραξε) η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου παρακινήθηκαν από μια γενοκτονική ιδεολογία», δήλωσε η Γίλα Σιτρίν, νομικός σύμβουλος της ισραηλινής αποστολής στη Γενεύη ενώπιον των διπλωματών που είχαν συγκεντρωθεί στην ευρωπαϊκή έδρα του ΟΗΕ.

Από την πλευρά της, η Παλαιστίνια αντιπρόσωπος Ντίμα Άσφουρ ανέφερε πως «η καταστροφή ανθρώπινης προέλευσης» που απορρέει από τους μαζικούς βομβαρδισμούς και τη χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας αποτελεί «κλασικό παράδειγμα γενοκτονίας».

Η Σύμβαση για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος της Γενοκτονίας, που υιοθετήθηκε την 9η Δεκεμβρίου του 1948 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ήταν η πρώτη συνθήκη στην ιστορία των Ηνωμένων Εθνών που ήταν αφιερωμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα, πριν από την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«75 χρόνια αργότερα, οι Εβραίοι συνεχίζουν να αποτελούν τον στόχο επιθέσεων και εξακολουθούν να νιώθουν τη βία του αντισημιτισμού και του μίσους κατά των Εβραίων», ανέφερε η Σιτρίν. «Η Χαμάς και οι σύμμαχοί της ενθάρρυναν την εξάλειψη του εβραϊκού λαού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εδώ και χρόνια», πρόσθεσε.

«Πριν καν παγώσουν οι σοροί των θυμάτων της 7ης Οκτωβρίου, ο αντισημιτισμός “εξερράγη” είτε εκτός είτε εντός του διαδικτύου», τόνισε. «Και πολλοί είναι εκείνοι που καταφεύγουν στην τακτική που συνίσταται στο να “καταστήσουμε για μία ακόμη φορά τους Εβραίους υπεύθυνους για την ίδια τη σφαγή τους και οι οποίοι επιδιώκουν να προστατεύσουν και να υπερασπιστούν τους αυτουργούς των σφαγών».

«Πολλοί άλλοι επιλέγουν να παραμείνουν σιωπηλοί και αδιάφοροι», ανέφερε η Σιτρίν. «Τί μάθαμε τα τελευταία αυτά 75 χρόνια;», διερωτήθηκε.

Ο εκπρόσωπος του Ιράν υποστήριξε πως το Ισραήλ είναι ο αυτουργός μιας «φρικτής γενοκτονίας» σε βάρος των Παλαιστινίων, ενώ οι εκπρόσωποι άλλων μουσουλμανικών χωρών κατηγόρησαν την ισραηλινή ηγεσία για «υποκίνηση σε γενοκτονία».

«Οι πρώτες ενδείξεις γενοκτονίας πρέπει να μας υποκινήσουν να ενεργήσουμε», επισήμανε η Άσουρ αναφερόμενη στη Σύμβαση για τη Γενοκτονία.

Επιπλέον, η Παλαιστίνια ομιλήτρια, μίλησε για «μια ευρεία εκστρατεία ψηφιακής καταστολής, που περιλαμβάνει την παραπληροφόρηση, τη λογοκρισία, τη διαδικτυακή παρενόχληση και την απαγόρευση» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και στοχεύει στο να κάνει να σιγήσουν οι παλαιστινιακές φωνές.

(με πληροφορίες από protothema. gr / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί