ανέφερε σήμερα ένας Αμερικανός αξιωματούχος, δίνοντας αρκετές λεπτομέρειες για αυτή τη συμφωνία που έχει ως στόχο να οδηγήσει τελικά σε μια συνθήκη ειρήνης.
Η συμφωνία, που αφορά τον περιορισμό των βίαιων ενεργειών για διάστημα επτά ημερών δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή αλλά αυτό θα γίνει «πολύ σύντομα», είπε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που μίλησε στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.
Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είχε πει την Τετάρτη ότι η συμφωνία θα εφαρμοζόταν από σήμερα Παρασκευή.
«Η συμφωνία για τον περιορισμό της βίας είναι πολύ συγκεκριμένη. Εφαρμόζεται στο σύνολο της χώρας και περιλαμβάνει και τις αφγανικές αρχές», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος σήμερα.
Ο αμερικανικός στρατός, που διαθέτει δύναμη 12.000-13.000 ανδρών στο Αφγανιστάν, θα επαληθεύσει επί τόπου αν τηρούνται τα συμφωνηθέντα. Οι αμερικανικές δυνάμεις και η τζιχαντιστική οργάνωση σκοπεύουν επίσης να αναπτύξουν έναν δίαυλο επικοινωνίας για να επιλύουν τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν, όπως για παράδειγμα προκλήσεις από τρίτα μέρη που επιδιώκουν να σαμποτάρουν τη συμφωνία.
«Εφόσον οι Ταλιμπάν τηρήσουν τη δέσμευσή τους, έχουμε και εμείς δεσμεύσεις (…) για τη μείωση των (Αμερικανών) στρατιωτών που είναι επίσης συγκεκριμένες», συνέχισε.
Οι Ταλιμπάν ζητούν εδώ και χρόνια την αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν.
Εφόσον τηρηθεί η εκεχειρία, θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης, με τελικό στόχο μια συνθήκη ειρήνης.
«Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να έχουμε μια συμφωνία», διαβεβαίωσε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
photo eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Συγκλονιστικοί ισχυρισμοί για την Παγκόσμια Τράπεζα! Γιατί συμβαίνει αυτό;
- «Αν πέσει η Ιερουσαλήμ, θα καεί η Κωνσταντινούπολη», δήλωσε ο Μπαχτσελί
- Ισραήλ: Μη επανδρωμένο αεροσκάφος από την Υεμένη συνετρίβη στον περίβολο ξενοδοχείου στην Εϊλάτ
- Οι Χριστιανοί στη Συρία γιορτάζουν την ημέρα του Σταυρού – Δείτε βίντεο
- «No Escape From Now»: Το ντοκιμαντέρ για τον Όζι Όσμπορν θα κάνει πρεμιέρα τον Οκτώβριο – Δείτε το συγκινητικό τρέιλερ
- Ιταλία: Πρόταση να δοθεί το όνομα του Τζόρτζιο Αρμάνι στο αεροδρόμιο του νησιού Παντελερία
- Άναυδοι οι αρχαιολόγοι: Βρέθηκαν μούμιες στην Ασία 9.500 χρόνια αρχαιότερες από τις αιγυπτιακές
- Δημοσκόπηση: Χαμός με τον αριθμό κομμάτων που μπαίνουν Βουλή! Πόσοι θα ψήφιζαν πιθανό κόμμα Σαμαρά
- «Ο ήλιος ξυπνάει σιγά σιγά»: Η NASA προειδοποιεί ότι η ηλιακή δραστηριότητα θα παραμείνει υψηλή
- ΕΣΕΕ: Το ελληνικό εμπόριο σε νέα «τροχιά» ενόψει τεχνολογικών και γεωπολιτικών εξελίξεων
Κύρια Θέματα

















