Εικόνες ΠΟΛΕΜΟΥ από την Τουρκία! Απαντά η Ελλάδα σε νησιά και Κρήτη (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Πλήρης ετοιμότητα μετά και την δήλωση του Α/ΓΕΕΘΑ...

Την ίδια ώρα που ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ξεκαθαρίζει πως θα «κάψει» όποιον παραβιάσει την ελληνική κυριαρχία, το «Πεντάγωνο» θωρακίζει τα νησιά και στέλνει μήνυμα στην Τουρκία από την Κρήτη.

Άλλωστε οι Τούρκοι κλιμακώνουν την προκλητικότητά τους, «διαφημίζοντας» μάλιστα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό την αποβατική άσκηση του τουρκικού ναυτικού σε ακτές του Αιγαίου. Είναι προφανές ότι οι Τούρκοι εκπαιδεύονται ΚΑΙ για σενάριο απόβασής τους σε ελληνικά νησιά, ενώ συνεχίζουν τις υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών σε πολύ χαμηλό ύψος στην Παναγιά στα 1.200 μ. και στη Χίο στα 1.800 μ.

Δείτε εικόνες από την τουρκική άσκηση απόβασης:

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ο ελληνικός σχεδιασμός περιλαμβάνει πλήθος κινήσεων και παρεμβάσεων για την ενίσχυση της ελληνικής άμυνας και της αποτρεπτικής δύναμης στα νησιά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ αναλαμβάνουν δράση:

  • Νέες τορπιλάκατοι: Στα πιο «φρέσκα» νέα, η πυραυλάκατος «Καραθανάσης», τύπου Super Vita, που είναι υπό κατασκευή στα ναυπηγεία Ελευσίνας είναι σχεδόν έτοιμη και στα τέλη Ιουνίου θα βρίσκεται στον ναύσταθμο Σαλαμίνας. Εκεί το ΠΝ θα προχωρήσει σε όποιες ενέργειες απαιτούνται για να τεθεί στις υπηρεσίες του Στόλου. Στο 70% έχουν φτάσει στο μεταξύ και οι εργασίες στην τελευταία πυραυλάκατο. Το ΠΝ εξοπλίζεται με πλοία μετά από πολύ καιρό. Οι δύο ΤΠΚ θεωρούνται υπερπολύτιμες, αφού φέρουν τα κατευθυνόμενα βλήματα κατά στόχων επιφανείας Exocet Block 3 εμβέλειας 180 χλμ. και με την ταχύτητά τους θα αποτρέπουν απειλές στα νησιά.
  • UAV’s Heron: Τα δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη που αποκτήθηκαν από το Ισραήλ με leasing για 3 χρόνια θα συνδράμουν στη θωράκιση των νησιών με αποστολές επιτήρησης. Η Σκύρος εξετάζεται να χρησιμοποιηθεί ως βάση τους. Αλλωστε, η  αεροπορική βάση χρησιμοποιείται ήδη για μετασταθμεύσεις των UAV’s «Πήγασος». Επιπλέον, ένα από τα έξι «Πήγασος» που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία επιχειρεί τους τελευταίους μήνες με βάση την Χίο για τις ανάγκες επιτήρησης των μεταναστευτικών ροών.
  • Ελικόπτερα Kiowa: Από τα 70 ελικόπτερα  αναγνώρισης και ελαφράς επιθετικής κρούσης OH-58D Kiowa Warrior που διαθέτει πλέον ο Ελληνικός Στρατός τα 50-60 θα εξοπλίσουν τα νησιά και τον Εβρο. Αυτό το διάστημα μελετάται σε ποια νησιά προκρίνεται να δημιουργηθούν λόχοι των 9-10 ελικοπτέρων Kiowa. Πάντως υποψήφια είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά νησιά του Αν. Αιγαίου.
  • Ταχύπλοα Mark V: Τον Απρίλιο έφτασαν τα 4 ταχύπλοα σκάφη Mark V ειδικών επιχειρήσεων (ανορθόδοξου πολέμου), τα οποία μας παραχωρήθηκαν από τις ΗΠΑ και θα εξοπλίσουν τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών του ΠΝ.  Θεωρούνται «ατού» ευελιξίας για ειδικές επιχειρήσεις και επεμβάσεις ταχείας αντίδρασης γύρω από νησιά.
  • 1.200 τεθωρακισμένα οχήματα Μ1117: Aσπίδα στα νησιά θα αποτελέσουν και τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού που έχει ζητήσει το ΓΕΣ να παραλάβει ως πλεονάζοντα από τις ΗΠΑ. Θεωρούνται ιδανικά για το ανάγλυφο των νησιών. Μπορούν να κινηθούν σε εδάφη με κλίση 60% και να υπερπηδήσουν εμπόδια 1,5 μέτρου.
  • Μεταφορικά ελικόπτερα ΝΗ-90: Η Αεροπορία Στρατού διαθέτει 14 αλλά το μεγαλύτερο μέρος τους ήταν «καθηλωμένα». Πρόσφατα ξεμπλόκαρε η διαδικασία υποστήριξής τους και η παραλαβή ακόμη 6. Θεωρούνται σημαντικό «όπλο» για τα νησιά, καθώς μεταφέρουν ταχύτατα δυνάμεις. Δεν αποκλείεται κάποια εξ αυτών να διασπαρούν ώστε να είναι κοντά σε νησιά.

ΚΡΗΤΗ

Την ίδια ώρα, από τη Δευτέρα 15 έως την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020, διεξήχθη προγραμματισμένη επιχειρησιακή εκπαίδευση μικρής κλίμακας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου και νότιου Κρητικού Πελάγους, με συμμετοχή πλοίων των Διοικήσεων Φρεγατών, Ταχέων Σκαφών και Υποβρυχίων, ομάδων της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, ελικοπτέρων της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού, αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και του νεοαποκτηθέντος Πλοίου Γενικής Υποστήριξης «ΑΤΛΑΣ-Ι».

Η εν λόγω επιχειρησιακή εκπαίδευση συνέβαλε στη διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας του Πολεμικού Ναυτικού, την ίδια στιγμή που οι Τούρκοι απειλούν με παραβίαση του Ελληνικού Ζωτικού Χώρου, έχοντας απλώσει τις δυνάμεις τους από την Μικρά Ασία μέχρι την Λιβύη.

Οι δυνάμεις μας κλείδωσαν σε χρόνο ρεκόρ την περιοχή που αμφισβητούν οι Τούρκοι.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί