• Αρχική
  • Άρθρα
  • Εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο για πιθανή πώληση προς τη Φινλανδία, αεροσκάφη F/A-18 Super Hornet και F-35

Εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο για πιθανή πώληση προς τη Φινλανδία, αεροσκάφη F/A-18 Super Hornet και F-35

Η Φινλανδία έχει προχωρήσει σε διαγωνισμό για την προμήθεια νέου μαχητικού αεροσκάφους ο οποίος είναι ένας αρκετά δύσκολος διαγωνισμός αφού όλες οι μεγάλες χώρες συμμετέχουν με το δικό τους μαχητικό αεροσκάφος.

·         Η Σουηδία με το Grippen

·         Γαλλία με το Rafale

·         Οι Η.Π.Α. με το F/A-18 Super Hornet

·         και το F-35

·         Η Ευρωπαϊκή Κοινοπραξία ,με το Eurofighter

Οι αεροπορικές δοκιμές των υποψήφιων αεροσκαφών έγιναν προ 5μήνου περίπου στη Φινλανδία και μετά την ολοκλήρωσή τους, μένει η απόφαση της Φινλανδίας για τον τελικό νικητή του προγράμματος ύψους 10 δις, για τα νέα φινλανδικά μαχητικά αεροσκάφη.

Ενόψει της απόφασης για το διαγωνισμό, το State Department ανακοίνωσε, ξεχωριστά για το κάθε υποψήφιο αεροσκάφος εκ των Η.Π.Α. την πώληση του υλικού μέσω του προγράμματος Foreign Military Sales ( FMS) καθώς και το κοστολόγιο και για τα δύο προγράμματα.

Το State Department αποδεσμεύει συνολικά 50 F/A-18 E Super Hornet , 14 E/A-18 Growler ( μαζί με 8 New Generation Jammers -MB  ατρακτίδια) και 8 F/A-18 F Super Hornet μαζί με πλήρη οπλισμό, εκπαίδευση, συλλογές όπλων, εκπαιδευτικό υλικό, προσομοιωτές κτλ έναντι του ποσού των 14.7 δις δολαρίων.

Για την περίπτωση που επιλεγούν τα F-35 Α, το State Department ενέκρινε την πώληση 64 αεροσκαφών του τύπου μαζί με πλήρη οπλισμό, ανταλλακτικά, εκπαίδευση, εκπαιδευτικά βλήματα, υποστήριξη κτλ, έναντι του ποσού των 12.5 δις δολαρίων.

Οι Αμερικανοί δείχνουν αποφασισμένοι να κυριαρχήσουν στο διαγωνισμό δίνοντας στους Φινλανδούς πλήρη οπλισμό και στις δύο περιπτώσεις με την κατευθυνόμενη βόμβα JAASM αλλά και την προσφορά για 8 εκ των πλέον ολοκαίνουριων ατρακτιδίων NGJ-MB, να κάνουν τη μεγαλύτερη εντύπωση.

Λόγω των μεγάλων ποσών που προφανώς, υπερβαίνουν την προσφορά των 10 δις που ζητούν οι Φινλανδοί, υπήρξαν αντιδράσεις για τη μεγάλη υπέρβαση κόστους των 2 αμερικανικών μαχητικών ως προς αυτό που ζητούν οι Φινλανδοί. Οι Φινλανδοί εξήγησαν ότι αυτό έγινε γιατί υπό το καθεστώς της αγοράς μέσω FMS, οι αξίες των υλικών τίθενται ψηλότερα ώστε σε περίπτωση που επιλεγεί μία αμερικανική σχεδίαση, να είναι ευκολότερο μελλοντικά να αλλάξουν οι συμβάσεις και δεν δεσμεύει η απόφαση του State Department να αγοράσουν τον αριθμό αεροσκαφών και τα υλικά που αποδεσμεύει.

Ένα πρόβλημα με την αμερικανική προσφορά είναι ότι σε αυτή δεν περιλαμβάνονται το κόστος της αναβάθμισης των υποδομών της Φινλανδικής Αεροπορίας για να δεχθεί τα νέα μαχητικά και δεν είναι διατεθειμένες οι Η.Π.Α. να αφήσουν τους Φινλανδούς να λειτουργήσουν τα μαχητικά όπως θεωρούν καλύτερο. Αυτό όμως είναι κάτι που θα διαπραγματευτούν οι Η.Π.Α. με τη Φινλανδία σε περίπτωση που επιλεγεί ένα εκ των δύο μαχητικών της στο διαγωνισμό.