Αύξηση των αμυντικών δαπανών της Σουηδίας

Η Σουηδία σκοπεύει να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες για την τετραετία 2021-2025 κατά 40% δηλαδή, μία αύξηση στις αμυντικές δαπάνες κατά 3.1 δις δολάρια, πράγμα που θα ανεβάσει το ποσοστό των αμυντικών δαπανών επί του Α.Ε.Π. της Σουηδίας στο 1.5%.

Η απόφαση της Σουηδίας να αυξήσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό έρχεται λόγω δύο κύριων παραγόντων. Ο πρώτος έχει να κάνει με την άποψη των Σουηδών ότι οι Ρώσοι συμπεριφέρονται τελευταία πιο επιθετικά προς τα δυτικά, όχι μόνο σε ότι αφορά την Ουκρανία και τη Λευκορωσία αλλά και στη Βαλτική ενώ τα μαχητικά και βομβαρδιστικά της συνεχίζουν τις περιπολίες τους μακριά από τις βάσεις τους.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι Η.Π.Α. έχουν περιορίσει τη δράση τους, μειώνουν τον αριθμό των στρατευμάτων τους που είναι μόνιμα εγκατεστημένες στην Ευρώπη και ζητούν πλέον όλο και πιο επιτακτικά τα κράτη να επενδύσουν τα ίδια περισσότερο στην άμυνά τους. Η τακτική αυτή των Η.Π.Α. παρ’ ότι έχει ως πρώτο αποδέκτη τη Γερμανία, έχει χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου και σε άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης, της Σουηδίας συμπεριλαμβανομένης.

Η μείωση της χερσαίας υποστήριξης των Η.Π.Α. στην Ευρώπη αναγκάζει τις βορειοευρωπαικές χώρες να αυξήσουν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους. Η Φινλανδία ήδη έχει ψηφίσει αύξηση του προϋπολογισμού της και ακολουθεί κατά πόδας η Σουηδία η οποία έχει ξεκινήσει μία σταθερή αύξηση του προϋπολογισμού της τα τελευταία χρόνια αλλά η αύξηση για το 2021 θα είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων.

Η Ρωσική απειλή, η οποία κατά τους Σκανδιναβούς και γενικά τους βορειοευρωπαίους αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, γίνεται ολοένα και πιο άμεση και επικίνδυνη και αυτό θα αντιμετωπιστεί μόνο με επενδύσεις στην άμυνά τους. Η Φινλανδία ήδη ανανεώνει το στόλο μαχητικών αεροσκαφών της και αυξάνει για την επόμενη τετραετία τον προϋπολογισμό της αφού βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όντας χώρα με κοινά και μακρά σύνορα με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Οι Σουηδοί ακολουθούν κατά πόδας έχοντας και το πλεονέκτημα ότι έχουν αμυντική βιομηχανία η οποία κατασκευάζει αρκετά καίρια οπλικά συστήματα για λογαριασμό των Σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων.