Αύξηση των αμυντικών δαπανών της Φινλανδίας κατά 50%

Το Φινλανδικό Υπουργείο Αμύνης ανέφερε σε επίσημη ανακοίνωσή του ότι θα αυξήσει τον ετήσιο αμυντικό προϋπολογισμό του για τον επόμενο χρόνο κατά 50% .

Πιο αναλυτικά, η το Φινλανδικό Υπουργείο θα ανεβάσει τον προϋπολογισμό του στα 4.87 δις ευρώ από τα 2.24 δις ευρώ που ήταν τον προηγούμενο χρόνο. Σε αριθμούς ΑΕΠ της Φινλανδίας., αυτό μεταφράζεται σε αύξηση κατά 0.7% αφού για το οικονομικό έτος του 2020  το ποσοστό των δαπανών επί του ΑΕΠ ήταν 1.4% και τώρα θα ανέβει στο 2.1%.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η αύξηση αυτή στον προϋπολογισμό δεν περιλαμβάνει το κόστος του προγράμματος πρόσκτησης  νέου μαχητικού αεροσκάφους για τη Φινλανδική Αεροπορία. Ο διαγωνισμός για την επιλογή του νέου μαχητικού αεροσκάφους τρέχει στη Φινλανδία αν και η διαδικασία πάγωσε προσωρινά το περασμένο διάστημα λόγο της πανδημίας αλλά θεωρείται βέβαιο ότι σύντομα θα υπάρξει η τελική απόφαση για την επιλογή του ΝΜΑ της Φινλανδίας.

Εκτός του προγράμματος HX για το μαχητικό τους αεροσκάφος, οι Φινλανδοί τρέχουν και το πρόγραμμα αναβάθμισης του ναυτικού τους με την επωνυμία Squadron 2020 το οποίο έχει ύψος 3 δις δολαρίων με το τελικό κόστος να έχει ανέβει κατά 100 εκ. ευρώ.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι οι Φινλανδοί εκμεταλλεύτηκαν τις οικονομικές χαλαρώσεις που ψήφισε η Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορούν τη σύνταξη των προϋπολογισμών των κρατών, λόγω της πανδημίας , για να αυξήσουν τον προϋπολογισμό των Ενόπλων Δυνάμεών τους.

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα ο προϋπολογισμός των Ενόπλων Δυνάμεων παραμένει μέν άνω του 2% του ΑΕΠ της χώρας αλλά το 70% αυτού του ποσού καταλήγει στη μισθοδοσία και τις συντάξεις των στελεχών και του πολιτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο προϋπολογισμός δε μπορεί να παραμείνει ο ίδιος ενώ η Ελλάδα αντιμετωπίζει μείζον πρόβλημα με την Τουρκία και υπάρχουν άμεσες ανάγκες για τη συντήρηση των συστημάτων μέχρι την πρόσκτηση νέων που λείπουν από το οπλοστάσιο.

ΦΩΤΟ screenshot