Αυστραλία-Καναδάς για ισραηλινό βομβαρδισμό στη Ράφα: Ζητούν “άμεση κατάπαυση πυρός”

Τι δήλωσαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Αυστραλίας και του Καναδά μετά τον πολύνεκρο ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό σε καταυλισμό εκτοπισμένων κοντά στη Ράφα

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ κάλεσε σήμερα να κηρυχθεί «κατάπαυση του πυρός τώρα» ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς μετά τον πολύνεκρο ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό σε καταυλισμό εκτοπισμένων κοντά στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

«Τα γεγονότα των τελευταίων 24 ωρών υπογραμμίζουν πως χρειάζεται ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός τώρα ώστε να προστατευθούν οι άμαχοι», τόνισε η κυρία Γουόνγκ μέσω X.

«Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ είχαν φρικιαστικές και απαράδεκτες συνέπειες», συνέχισε η επικεφαλής της αυστραλιανής διπλωματίας. «Η Αυστραλία έχει πει με μεγάλη σαφήνεια πως το Ισραήλ δεν πρέπει να προχωρήσει στην επιχείρησή του στη Ράφα, όπου έχει καταφύγει ο μισός και πλέον από τον πληθυσμό 2,3 εκατ. ανθρώπων της Γάζας», θύμισε.

«Η Χαμάς πρέπει να αφήσει ελεύθερους όλους τους ομήρους, να σταματήσει να χρησιμοποιεί παλαιστίνιους αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες και να παραδώσει τα όπλα», συμπλήρωσε.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, έκανε λόγο για τουλάχιστον 45 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες στον βομβαρδισμό και την πυρκαγιά σε καταυλισμό σκηνών το βράδυ της Κυριακής. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, που κατήγγειλε «σφαγή» αμάχων.

Η κυβέρνηση του Καναδά εξέφρασε «φρίκη» χθες Δευτέρα για τον βομβαρδισμό της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες αμάχους, ζητώντας να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός».

«Μας προκάλεσαν φρίκη τα πλήγματα τα οποία σκότωσαν παλαιστινίους αμάχους στη Ράφα. Το ότι σκοτώθηκαν αθώοι άμαχοι είναι εντελώς απαράδεκτο. (…) Γι’ αυτό χρειάζεται άμεση κατάπαυση του πυρός», είπε η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, η Μέλανι Ζολί, ενώπιον του καναδικού κοινοβουλίου.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: ΑΠΕ – ΜΠΕ / EPA-EPA)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί