• Αρχική
  • Άρθρα
  • Βολή ΑΙΜ-9 Sidewinder ως πυραύλου αέρος εδάφους από μαχητικά Grippen(ΒΙΝΤΕΟ)

Βολή ΑΙΜ-9 Sidewinder ως πυραύλου αέρος εδάφους από μαχητικά Grippen(ΒΙΝΤΕΟ)

voli ΑΙΜ-9 Sidewinder

Οι Σουηδοί κατά καιρούς εκπλήσσουν με την εφευρετικότητά τους και την τεχνολογία που παράγουν από αντιαρματικά και υποβρύχια μέχρι εξαιρετικά αεροπορικά συστήματα. Δεν πάει καιρός που οι μηχανικοί της  γερμανικής Diehl αποφάσισαν να μετατρέψουν έναν πύραυλο αέρος – αέρος AIM-9 σε έναν πύραυλο αέρος – εδάφους  κατευθυνόμενο με laser και ικανό να εκτοξευτεί από τα μαχητικά που είναι ήδη πιστοποιημένα για τη χρήση του ΑΙΜ-9.

Οι μηχανικοί της Diehl κατάφεραν να μετατρέψουν επιτυχώς παλαιότερους ΑΙΜ-9 Sidewinder και οι δοκιμές με τις προσβολές πιστοποίησης να αναλαμβάνονται από τους Σουηδούς και τα ήδη πιστοποιημένα για χρήση του ΑΙΜ-9, JAS Grippen της Σουηδικής αεροπορίας.

Οι Σουηδοί, μέσω του επίσημου λογαριασμού που αφορά το αεροσκάφος τους στο twitter, ανήρτησαν ένα βίντεο που δείχνει τις δοκιμές των πυραύλων από τα σουηδικά μαχητικά. Στο βίντεο εκτοξεύονται 3 συνολικά πύραυλοι από τα μαχητικά οι οποίοι δε φέρουν κανονικές πολεμικές κεφαλές και καταφέρνουν να πλήξουν με ακρίβεια τους στόχους τους καταστρέφοντάς τους.

Οι Γερμανοί προχώρησαν στην προσπάθεια μετατροπής των πυραύλων αυτών αφού μετά την προμήθεια των πυραύλων IRIS-T τους έμειναν σε αποθήκευση πάρα πολλοί ΑΙΜ-9 τους οποίους φρόντισαν να αξιοποιήσουν από ότι φαίνεται μετατρέποντάς τους σε όπλα αέρος-εδάφους ακριβείας τα οποία μπορούν να φορτωθούν στις πτέρυγες των αεροσκαφών και στις άκρες των πτερύγων και όχι μόνο κάτω από την “κοιλιά” του αεροσκάφους. Οπλισμένοι με κανονική κεφαλή οι πύραυλοι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά πλήγματα κατά στόχων εδάφους και από παλαιότερα αεροσκάφη.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να μετατρέψει τυχόν απόθεμά της σε τέτοιου είδους πυραύλους, αν υπήρχε εταιρεία φυσικά να ασχοληθεί με το ζήτημα και εφόσον έχει παλαιότερους πυραύλους του τύπου τους οποίους έχει σε αποθήκευση και δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει σε αερομαχίες.