• Αρχική
  • Άρθρα
  • Το Κόσοβο ανησυχεί: «Η Σερβία εξοπλίζεται, μήπως θα πρέπει να εξοπλιστούμε και εμείς;»

Το Κόσοβο ανησυχεί: «Η Σερβία εξοπλίζεται, μήπως θα πρέπει να εξοπλιστούμε και εμείς;»

Η συμφωνία προμήθειας της Σερβίας με πυραυλικά συστήματα αεράμυνας τύπου «Mistral» από την Γαλλία,

η οποία υπεγράφη προχθές κατά την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στο Βελιγράδι, προκαλεί ανησυχία στο Κόσοβο. Ο πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι ερμηνεύει τα εξοπλιστικά προγράμματα της Σερβίας ως απειλή για το Κόσοβο.

«Η Σερβία αγοράζει συνεχώς όπλα από τη Ρωσία. Με την Γαλλία υπέγραψαν συμφωνία για αντιαεροπορικούς πυραύλους. Ταυτόχρονα γίνεται λόγος για αλλαγή συνόρων. Εμείς τι πρέπει να κάνουμε; Είμαστε ανεξάρτητο κράτος και από τον διάλογο με την Σερβία επιθυμούμε μόνο την αμοιβαία αναγνώριση. Αν δεν είστε έτοιμοι να δεχθείτε κάτι τέτοιο μήπως θα πρέπει και εμείς να αρχίσουμε να εξοπλιζόμαστε;» αναρωτήθηκε ο Χαραντινάι, σε συνέντευξη Τύπου, απευθυνόμενος στον διεθνή παράγοντα.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου επέκρινε την συμπεριφορά κάποιων χωρών στην διαδικασία του διαλόγου με το Βελιγράδι. «Ένα τμήμα της διεθνούς κοινότητας δεν θεωρεί απαραίτητο όρο την διατήρηση των υφιστάμενων συνόρων στην τελική συμφωνία με την Σερβία και το γεγονός αυτό αυξάνει ακόμη περισσότερο την ανάγκη να εξοπλιστεί το Κόσοβο», επισήμανε ο Χαραντινάι.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσόβου Ενβέρ Χοτζάι χαρακτηρίζοντας απειλή για την ειρήνη τα εξοπλιστικά προγράμματα της Σερβίας. «Η Σερβία υποστηρίζει ότι είναι στρατιωτικά ουδέτερη αλλά στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. […] Ο εξοπλισμός της Σερβίας αποτελεί απειλή για την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή», αναφέρει ο Χοτζάι σε ανάρτηση που έκανε στο Twitter.

photo:pexels