Το Ισραήλ ερευνά τι θα συνέβαινε ένα πύραυλος χτυπούσε πυρηνικό εργοστάσιο

Προσομοιώσεις επιθέσεων με πυραύλους εναντίον πυρηνικών εργοστασίων στο Ισραήλ,

πραγματοποιεί η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας της χώρας προκειμένου να ελέγξει τις επιπτώσεις.

Η Ισραηλινή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (IAEC) φέρεται να εργάζεται στην ενίσχυση της ασφάλειας των πυρηνικών αντιδραστήρων στις πόλεις Dimona και Nahal Sorek ενάντια σε πιθανές πυραυλικές επιθέσεις από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Μέλη της επιτροπής θεωρούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο ως τη μεγαλύτερη άμεση απειλή για τους αντιδραστήρες, όπως αναφέρει η Haaretz. Η ίδια η επιτροπή είχε πραγματοποιήσει πρόσφατα άσκηση προσομοίωσης μιας πυραυλικής επίθεσης σε μία από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, άσκηση που περιελάμβανε την εκκένωση από το προσωπικό και μέτρα για την αποτροπή διαρροής ραδιενεργών υλικών.

Παρότι η επιτροπή, σύμφωνα με αναφορές, είχε λάβει προφυλάξεις, μέλη της δήλωσαν ότι παρότι θα ήταν απίθανο να κινδυνεύουν Ισραηλινοί, εντούτοις ένα τέτοιο σενάριο θα αποτελούσε «προπαγανδιστικό επίτευγμα για τον εχθρό», είτε αυτός είναι η Τεχεράνη είτε η Χεζμπολάχ.

Επικαλούμενη έναν ανώτερο αξιωματούχο, η Haaretz μετέδωσε ότι η επιτροπή έχει μεταφέρει τα κεντρικά γραφεία της από το Τελ Αβίβ σε μια περιοχή πιο κοντά στο Nahal Sorek και πως οι υπάλληλοι θα είναι ασφαλείς ακόμη και στο ενδεχόμενο πυραυλικής επίθεσης.

Τον περασμένο μήνα, Ισραηλινοί πυρηνικοί επιστήμονες συζήτησαν για έρευνες που αποκαλύπτουν τι θα συνέβαινε εάν πύραυλος χτυπούσε έναν αντιδραστήρα. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε πέρσι στο Journal of Nuclear Engineering and Radiation Science, ένας πύραυλος Scud που θα έπεφτε σε απόσταση 35 μέτρων από το εργοστάσιο θα μπορούσε να καταστρέψει τον προστατευτικό θόλο και να προκαλέσει προβλήματα στα συστήματα ελέγχου και ψύξης.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...