• Αρχική
  • Άρθρα
  • Το Αμερικανικό Κογκρέσο εμποδίζει τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας

Το Αμερικανικό Κογκρέσο εμποδίζει τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας

kogresso

Μπορεί η Κυβέρνηση Τραμπ να έχει αποδειχθεί ότι πατά σε δύο βάρκες ταυτόχρονα όσον αφορά την πολιτική της στην Τουρκία αλλά, το Αμερικανικό Κογκρέσο δεν είναι διατεθειμένο να πραγματοποιήσει όλα τα χατίρια της Τουρκικής επεκτατικής πολιτικής.

Εντός του Κογκρέσου, οι περισσότεροι γερουσιαστές τάσσονται κατά των ενεργειών της Τουρκίας και ταυτόχρονα εμποδίζουν και την αγορά εξοπλισμού από τις Η.Π.Α. για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις σε όλους τους τομείς που οι Τούρκοι έχουν έλλειμμα τεχνολογίας και παραγωγικής αλυσίδας.

Από τη στιγμή που οι Τούρκοι έφεραν στο έδαφός τους το αντιαεροπορικό σύστημα S-400, το Κογκρέσο με εξάρχων το Γερουσιαστή Menendez, έχουν παγώσει οτιδήποτε εξοπλιστικό αφορά την Τουρκία στο παρασκήνιο. Η αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 ήταν καθοριστικής σημασίας για την υπόληψη του Κογκρέσου το οποίο θέλει να επιβάλλει την πολιτική ότι δε γίνεται αν αγοράζει κανείς εχθρικά συστήματα για αυτά που εξοπλίζουν το ΝΑΤΟ.

Δυσαρέσκεια υπάρχει φυσικά και για το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν επιβληθεί οι κυρώσεις που προβλέπονται στην CAATSA κατά της Τουρκίας λόγο της αγοράς των S-400 και αυτή τη δυσαρέσκεια ενισχύει και η συνολική πολιτική της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο, κατά άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Βασικά προγράμματα που η Τουρκία προσπαθεί να πραγματοποιήσει και χρειάζεται αμερικανική βοήθεια είναι:

·         Το πρόγραμμα αγοράς των επιθετικών ελικοπτέρων Τ-129 για το Πακιστάν, από την τουρκική βιομηχανία ύψους 1,5 δις δολαρίων το οποίο έχει κολλήσει καθώς ο κινητήρας που χρησιμοποιεί το αεροσκάφος είναι αμερικανικός και το Κογκρέσο μπλόκαρε την προμήθειά τους από την τουρκική βιομηχανία.

·         Το πρόγραμμα δομικής αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 30 της Τουρκικής Αεροπορίας το οποίο ενώ έχει συναφθεί σύμβαση με τη Lockheed Martin, δεν προχωρά για τον ίδιο λόγο.

·         Η προμήθεια συστήματος κίνησης και κινητήρα για τα ALTAY δεν είναι καν στη συζήτηση

·         Λοιπά προγράμματα υποστήριξης που χωλαίνουν.

Οι Τούρκοι δεν έχουν σκοπό να το αφήσουν να περάσει έτσι αυτό και για το λόγο αυτό καταφεύγουν στη γνωστή μέθοδο του lobbing για να προωθήσουν τα προγράμματα που τους αφορούν στο Κογκρέσο.

Με τον αντιτουρκικό αέρα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Κογκρέσο, η προσπάθειά τους χαρακτηρίζεται ως πολύ δύσκολη ενώ η ίδια η στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο το τελευταίο διάστημα δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.