“Θερμά επεισόδια”: Ποιοι πολεμούν και ποιοι κερδίζουν (Βίντεο)

Ποιοι είναι αυτοί που προωθούν τις ένοπλες συγκρούσεις;

Θα εξετάσουμε τα δεδομένα που έχουμε με μια “ψυχρή ματιά”. Σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν ένοπλες συγκρούσεις, κυρίως εμφύλιες. Σε πολλά μέρη του κόσμου υπάρχει και κάτι άλλο όμως:

Η απειλή των συγκρούσεων

Ινδία-Πακιστάν, βρίσκονται στα πρόθυρα πολέμου. Το γεγονός αυτό αναγκάζει και τις δύο χώρες να αυξάνουν τον κύκλο παραγωγής των αμυντικών βιομηχανιών και να σημειώσουμε ότι οι ξένες δυνάμεις παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο επίσης, αφού πουλάνε οπλικά συστήματα και στους δύο.

Κίνα-Ιαπωνία. Η κόντρα μεταξύ των δύο ανάγκασε το Τόκιο να αυξήσει τις δαπάνες για την Άμυνα.

Ιράν-ΗΠΑ. Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν περάσει από 40 κύματα. Η Τεχεράνη εξοπλίζεται συνεχώς με εγχώρια αλλά και με ρωσικά όπλα, για να μπορέσει να αμυνθεί αν επιτεθούν οι ΗΠΑ.

Βόρεια-Νότια Κορέα. Είναι δεδομένες οι αντιθέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό αναγκάζει και τις δύο να αυξάνουν συνεχώς τα οπλοστάσιά τους.

Ελλάδα-Τουρκία. Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει μια θερμοπολεμική ατμόσφαιρα. Η μεν Ελλάδα αγόραζε στρατιωτικό εξοπλισμό από τις ΗΠΑ, από την Γερμανία, από την Γαλλία, από την Ρωσία και όχι μόνο, η δε Τουρκία αγόραζε στρατιωτικό εξοπλισμό από τις ίδιες χώρες ακριβώς (πλέον αγοράζει και από την Ρωσία) και το μόνο που άλλαξε είναι ότι πλέον παράγει και δικά της οπλικά συστήματα και τα χρήματα μένουν μέσα στην Τουρκία. Επειδή το θέμα μας ενδιαφέρει άμεσα θα πρέπει να το εξετάσουμε διεξοδικά. Η Ελλάδα, δηλαδή οι φορολογούμενοι πολίτες είναι αναγκασμένοι εξ’ορισμού να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την Άμυνα, διότι αν δεν το κάνουν, η Τουρκία θα πάρει την ευκαιρία να επεκταθεί. Βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση γιατί πλέον το ταμείο μας δεν είναι γεμάτο όπως ήταν κάποτε.

Οι παραπάνω αναφορές είναι ενδεικτικές αλλά μας δείχνουν πως λειτουργεί το Marketing του πολέμου. Άλλες χώρες αγοράζουν από άλλες χώρες οπλικά συστήματα, άλλες καλύπτουν πλήρως ή μερικώς τις ανάγκες τους μόνες τους και άλλες απλά εξάγουν (πχ η Γερμανία).

Σημαντική σημείωση: Για να έρθουν σε κόντρα δύο χώρες, πρέπει να υπάρχει και μια προϊστορία ή αν δεν υπάρχει να δημιουργηθεί μια αιτία.

Για να δούμε πιο αναλυτικά τι συμβαίνει μπορούμε με απλά λόγια να πούμε ότι: Τα Κράτη ξοδεύουν αμύθητα ποσά για την Άμυνα τους, αλλά ξοδεύουν σαφώς λιγότερα για την Παιδεία, για την Πρόνοια, για την αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών κλπ. Με μια πρόχειρη έρευνα στο διαδίκτυο, ο καθένας και η καθεμιά μπορεί να το δει αυτό.

Αν δούμε την κατάσταση επιφανειακά, μπορούμε εύκολα να δούμε ποιοι θέλουν να υπάρχουν συγκρούσεις και… επικείμενες συγκρούσεις.

Πόσα χρήματα ξόδεψαν τα Κράτη από το 1830 έως σήμερα, για την Άμυνα (θα δείτε τις χώρες που έχουν ξοδέψει τα μεγαλύτερα ποσά κατά καιρούς) :

Ποιοι πολεμούν και ποιοι κερδίζουν;

Photo:unsplash

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...