Συρία: Συγκέντρωση και νέμεσης (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε περίοδο πολεμικών επιχειρήσεων η κάλυψη απόκρυψη των τμημάτων αλλά και η ύπαρξη σκοπών περιμετρικά των τμημάτων που στρατοπεδεύουν, είναι απαράβατοι κανόνες ορθής διεξαγωγής του και όταν αυτοί παραβαίνονται, τότε το λάθος πληρώνεται συνήθως με αίμα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το βίντεο που θα δείτε παρακάτω στο οποίο διακρίνεται μία μεγάλη ομάδα ισλαμιστών ανταρτών στη Βόρεια Συρία η οποία έχει σταματήσει για ξεκούραση σε ανοιχτό πεδίο επί λόφου χωρίς καμία απολύτως κάλυψη ενώ φαίνεται, αρκετά αχνά, ότι δεν υπάρχει κανένας σκοπός ή έστω κάποια ομάδα περιπόλου για να εκτελεί χρέη αναγνώρισης αλλά και κινητής σκοπιάς.

https://twitter.com/DaggRober/status/1390334567257681925

Το αποτέλεσμα είναι ότι στοιχείο εκτοξευτή κατευθυνόμενου αντιαρματικού πυραύλου (ATGM)  βάζει τη συγκεντρωμένη ομάδα ως στόχο και εξαπολύει πύραυλο κατά της ο οποίος καταλήγει στο μέσω της ομάδας εξαιτίας της σωστής κατεύθυνσης που έχει δώσει ο χειριστής. Η κεφαλή του πυραύλου, πιθανότατα εκρηκτική, κάνει αρκετά μεγάλη ζημιά εκτοξεύοντας μέχρι και ολόκληρα σώματα μετά την έκρηξή της.  Η ομάδα πρέπει να υπέστη μεγάλες απώλειες σε νεκρούς και τραυματίες ενώ και το ηθικό και η συνοχή της διαλύονται επί τόπου λόγω του αιφνιδιαστικού πλήγματος και των απωλειών και η μονάδα παύει να είναι μάχιμη πλέον.

Γι αυτό το λόγο, πριν από μία στάση για ανάπαυση, ανασυγκρότηση κτλ, πρέπει να γίνεται σωστή επιλογή του χώρου( ψηλό σημείο με κάλυψη συνήθως) που αυτή θα πραγματοποιηθεί αφού πραγματοποιηθεί και αναγνώριση σε μία αρκετά μεγάλη περίμετρο γύρω από αυτή από δυάδες σκοπών που θα τεθούν σε υπηρεσία γι αυτό το σκοπό.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.