• Αρχική
  • Άρθρα
  • Σύνορα Πακιστάν με… Ταλιμπάν πλέον η νέα πραγματικότητα (ΒΙΝΤΕΟ)

Σύνορα Πακιστάν με… Ταλιμπάν πλέον η νέα πραγματικότητα (ΒΙΝΤΕΟ)

Η προώθηση των Ταλιμπάν σε αρκετές περιοχές του Αφγανιστάν μετά την επανέναρξη των επιθετικών τους επιχειρήσεων σε όλη την αφγανική επικράτεια μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων από τη χώρα μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

Το αποτέλεσμα είναι οι Ταλιμπάν να εξασφαλίζουν την κατοχή αρκετών μεθοριακών περιοχών και χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατάληψη του συνοριακού περάσματος του Καρνταχάρ στο οποίο ύψωσαν και τη σημαία τους με έναν αρκετά επίσημο τρόπο.

Το Πακιστάν φυσικά δεν έχει κανένα πρόβλημα να συνορεύσει με τους Ταλιμπάν και τη διοίκηση που αυτοί φέρνουν στην περιοχή αρκεί να μην στέλνουν αθρόα Αφγανούς πρόσφυγες προς το Πακιστανικό έδαφος. Σε αυτή την περίπτωση το Πακιστάν έχει ζήτημα αν και το ίδιο δεν έχει κανένα ζήτημα να στέλνει προς τη Δύση εκατομμύρια Πακιστανούς τις τελευταίες δύο δεκαετίες και να μην αναγνωρίζει αυτούς τους ανθρώπους αργότερα, για να μη μπορούν να επιστρέψουν αλλά αν μείνουν στη Δύση δημιουργώντας μουσουλμανικούς θύλακες.

Οι Ταλιμπάν φυσικά δε θέλουν κακές σχέσεις με το Πακιστάν αφού μπορούν αν εξασφαλίσουν μέσω αυτού ροή όπλων και εφοδίων με την ανοχή και διευκόλυνση των Πακιστανών μέσω της μαύρης αγοράς οπότε και θα συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά της Κυβέρνησης στην Καμπούλ.

ΦΩΤΟ: aljajeera