• Αρχική
  • Άρθρα
  • Στο τέλος θα το «φάνε» το κεφάλι τους! Τουρκικές ψυχολογικές επιχειρήσεις και Ελλάδα

Στο τέλος θα το «φάνε» το κεφάλι τους! Τουρκικές ψυχολογικές επιχειρήσεις και Ελλάδα

Στην κρίση του Μαρτίου, οι Τούρκοι είχαν στήσει ολόκληρο δίκτυο προπαγάνδας στο ίντερνετ μέσω της δημιουργίας χιλιάδων λογαριασμών (bot accounts) στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αλλά και με τη διασπορά κατασκευασμένων ψευδών ειδήσεων. Η προπαγάνδα δεν είναι κάτι νέο, ούτε οι Τούρκοι οι πρώτοι που τη χρησιμοποιούν αλλά, τελευταία οι Τούρκοι έχουν επιδείξει ιδιαίτερες επιδόσεις στον τομέα με αποτέλεσμα αρκετοί να παραπλανούνται και στο τέλος να έχουμε καταιγισμό ειδήσεων που.. δεν ισχύουν.

Κάτι τέτοιο συνέβη με το διάσημο ζήτημα περί” 10 μέτρων” στον Έβρο, το οποίο ξεκίνησε από την Τουρκία και απεδείχθη ότι δεν ίσχυε, απλά η ελληνική πλευρά έπεσε στην παγίδα και υπήρξε σύγχυση. Το ίδιο συνέβη με τους Τούρκους που κυκλοφόρησαν ότι χτυπήθηκε η Φ/Γ Λήμνος, ανέφεραν μέχρι και βύθισή της μετά από πρόσκρουση, κάτι το οποίο έγινε τελικά γνωστό ότι δεν ίσχυε και αντίθετα, η ναυτοσύνη του κυβερνήτη της Λήμνου απέτρεψε τη βύθιση της τουρκικής ναυαρχίδας.

Κάτι ανάλογο επιχειρήθηκε από τους Τούρκους με τη δημοσίευση βίντεο στο οποίο φαίνονταν υποτίθεται τουρκικά μαχητικά να κλειδώνουν ελληνικά μαχητικά κατά την προσπάθειά τους να μεταβούν στην Κύπρο για την κοινή ελληνογαλλική άσκηση. Ένα βίντεο συρραφή από άλλα, πιθανότατα από στιγμές αερομαχιών παλαιότερες στο Αιγαίο αλλά και πιθανές σκηνές από εκπαίδευση μεταξύ των Τούρκων. Τα ελληνικά μαχητικά πέρασαν στην Κύπρο ανενόχλητα και το ΓΕΕΘΑ δημοσίευσε και τα ανάλογα βίντεο.

Ανάλογη είναι η προσπάθεια να πείσουν οι Τούρκοι ότι “εντόπισαν” δύο ελληνικά υποβρύχια με σαφή υπαινιγμό ότι ξέρουν αυτά που βρίσκονται. Με βάση το βίντεο που δείχνει 2 διαφορετικά υποβρύχια στις 12/10/2020 να πλέουν σε βάθος περισκοπίου, αν αυτά δεν είναι τουρκικά και είναι ελληνικά, οι Τούρκοι θεωρούν κατόρθωμα που εντόπισαν υποβρύχια στην… επιφάνεια της θάλασσας. Σε λίγο θα μας πουν ότι η Γη είναι και στρογγυλή και ότι αυτό αποτελεί νέα ανακάλυψη.

Το ότι εντόπισαν υποβρύχιά μας ενώ πλέον στην επιφάνεια της θάλασσας, δεν έχει σκοπό να φοβίσει εμάς, η προπαγάνδα δε γίνεται για τον εξωτερικό εχθρό πάντα, αλλά και για το εσωτερικό πόπολο. Είχε γίνει γνωστό στο εσωτερικό της γείτονος , ότι τα ελληνικά υποβρύχια ήταν κυριολεκτικά άφαντα από τα σόναρ ενώ τουλάχιστον 5 δικά τους είχαν εντοπιστεί με αποτέλεσμα πτώση του ηθικού. Δημοσίευσαν τώρα βίντεο με το οποίο υποστηρίζουν κάτι γελοίο και όμως, το πόπολο το κατάπιε αμάσητο και υπήρξε εξύψωση του ηθικού.

Απίστευτο και όμως αληθινό αλλά αυτό είναι ο ορισμός των ψυχολογικών επιχειρήσεων και οι Τούρκοι παλεύουν να κάνουν εμάς να γελάσουμε και τους υπόλοιπους ομοεθνείς τους, να τους εξαπατήσουν. Φανερή η προπαγάνδα αλλά χρειάζεται προσοχή στο τι αναμεταδίδουμε, από που προέρχεται και φυσικά αυτός που το αναμεταδίδει τι σκοπούς εξυπηρετεί. Ακόμα και στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που εξελίσσεται, ο μηχανισμός προπαγάνδας δε δίστασε να δημοσιεύσει βίντεο με πλήγματα σε συστήματα τα οποία αποδείχθηκε, μετά από προσεκτικότερη παρατήρηση του βίντεο, ότι ήταν προσβολές… μακετών που είχαν κατασκευάσει οι Αρμένιοι, των συστημάτων αυτών. Η προσπάθεια αυτή έγινε για να πληγεί το ηθικό των Αρμενίων. Τώρα το αν το βίντεο δημοσιεύθηκε επειδή ο αρμόδιος έκανε γκάφα και το θεώρησε κανονικό πλήγμα ή απλά το έβαλαν στο σύνολο με τη δικαιολογία ότι δε θα το παρατηρήσει κανείς, είναι διφορούμενο. Ο στόχος όμως που αυτό έγινε ήταν καθαρά προπαγάνδα με σκοπό την προσβολή του ηθικού του αντιπάλου.

Η υιοθέτηση ακόμα και θέσεων της Τουρκίας όσον αφορά τα εθνικά μας θέματα όπως οι αποστρατιωτικοποιήση των νησιών, μυστικές συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και άλλα είναι μία έμμεση τουρκική προπαγάνδα η οποία πλήττει βασικούς θεσμούς του ελληνικού κράτους και τη διπλωματία του. Συνιστούμε στους αναγνώστες για ακόμα μία φορά προσοχή σε αυτά που αναμεταδίδονται, καλό διάβασμα των ειδήσεων και πολύ κριτική σκέψη για να μην γίνουμε συμπαίκτες των Τούρκων στα παιχνίδια των ψυχολογικών επιχειρήσεων που στήνουν.