Στην τοποθέτηση drones στο TCG Anadolu θα προχωρήσουν οι Τούρκοι

Η παραπάνω εικόνα αποτελεί το προσχέδιο που εξέδωσαν οι Τούρκοι για τις αλλαγές που σκοπεύουν να κάνουν στο σκάφος αμφίβιων επιχειρήσεων Anadolu το οποίο θα ολοκληρώσουν προσεχώς και στο οποίο αποφάσισαν ότι θΑ τοποθετήσουν drones, αντί  μαχητικών αεροσκαφών κάθετης απογείωσης/προσγείωσης.

Για να μπορέσουν αν απογειώσουν τα drones τα οποία θα είναι τα UAVs τύπου ΤΒ2/3-Bayraktar, χρειάζεται η τοποθέτηση ενός συστήματος το οποίο θα βοηθά στην απογείωσή τους αφού δε διαθέτουν αρκετά ισχυρό κινητήρα για να τα απογειώσει από τον μικρό σε μήκος αεροδιάδρομο του Anadolu. Τα μαχητικά αεροσκάφη χρησιμοποιούν τον λεγόμενο καταπέλτη για την απογείωσή τους ο οποίος είναι τοποθετημένος στο κατάστρωμα και ωθεί το αεροσκάφος με μεγάλη ταχύτητα ώστε αυτό να απογειωθεί.  Οι καταπέλτες αυτοί είναι μηχανικοί είτε ηλεκτρομαγνητικοί, όπως στα νέα αεροπλανοφόρα κλάσης Ford που ναυπηγούν οι ΗΠΑ ή όπως θα είναι στα πιο σύγχρονα αεροπλανοφόρα που ναυπηγεί ήδη η Κίνα.

Για την απογείωση των drones δε χρειάζεται καταπέλτης αφού αυτός είναι πολύ ισχυρός για τη δουλειά  και αν αυτού οι Τούρκοι θα τοποθετήσουν ένα βίντζι με γάντζο, όπως φαίνεται στην εικόνα,  το οποίο θα τραβά το droneμε ταχύτητα και με τη βοήθεια της ανύψωσης που προσφέρει η ράμπα και του κινητήρα του drone, αυτό θα έχει αρκετή ενέργεια για να απογειωθεί. Φυσικά, αν χαλάσει το βίτζι, δε θα απογειωθεί κανέναdrone.

Οι Τούρκοι βρέθηκαν σε αδιέξοδο μετά το εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ και την αποβολή τους από το πρόγραμμα των F-35 αφού δεν έχουν μαχητικό να τοποθετήσουν στο Anadolu και αντ’ αυτού θα τοποθετήσουν ένα σμήνος από drones TB2/3 Bayraktar όντας οι πρώτοι που θα έχουν πλοίο του είδους  από το οποίο θα απογειώνουν μόνο drones με ότι σημαίνει αυτό για το πλοίο και τις επιχειρήσεις που θα αναλάβει.