Προσπάθεια εξεύρεσης λύσης από την Τουρκία για τους S-400

Οι Τούρκοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την αμυντική τους βιομηχανία και τις συμβάσεις έργου αυτής με τρίτες χώρες μετά την επιβολή των κυρώσεων της CAATSA από τις ΗΠΑ λόγω της αγοράς των αντιαεροπορικών/αντιβαλλιστικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία.

Η Υφυπουργός του State Department Wendy Sherman, ανέφερε σε επίσημη ενημέρωση των δημοσιογράφων στο State Department ότι αν η Τουρκία θέλει να αρθούν οι κυρώσεις που τις έχουν επιβληθεί, τότε γνωρίζει τι πρέπει να κάνει.

Οι δηλώσεις της Sherman αντιμετωπίστηκαν με αρνητισμό από την Άγκυρα η οποία δηλώνει ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν την απομάκρυνση των συστημάτων S-400 από το τουρκικό έδαφος ή την επιστροφή τους στη Ρωσία, για να αρθούν οι κυρώσεις. Αυτό δηλώνουν Τούρκοι αξιωματούχοι δε μπορεί να συμβεί καθώς η Τουρκία είναι αποφασισμένη να μην υπαναχωρήσει στην απόφασή της για την προμήθεια και λειτουργία των συστημάτων.

Όλα αυτά έρχονται στον απόηχο της συνάντησης της Sherman με τον Τούρκο Υφυπουργό Εξωτερικών Sedat Onal  η οποία υπήρξε “εποικοδομητική” κατά τους Τούρκους οι οποίοι χρησιμοποίησαν την κλισέ αυτή έκφραση για την περιγραφή της. Από τις δηλώσεις της Sherman έγινε αντιληπτό ότι οι Τούρκοι ζήτησαν άρση των κυρώσεων για ακόμα  μία φορά, για να πέσουν πάνω σε αμερικανικό αμετακίνητο τείχος καθώς οι αμερικανοί αναλυτές αναφέρουν ότι η πολιτική Μπάϊντεν έναντι της Τουρκίας στον τομέα, δεν πρόκειται να αλλάξει όσο οι Τούρκοι κατέχουν και επιχειρούν τα συγκεκριμένα ρωσικά συστήματα.

Παρά λοιπόν τα lobbying, τις συνεχείς προσπάθειες μέσω των διπλωματικών οδών και χρησιμοποιώντας ανατολίτικη πονηριά, για να αρθούν οι κυρώσεις ενώ κατέχουν τα συστήματα, οι ΗΠΑ δεν αλλάζουν τη στάση τους ενώ υπενθυμίζουν στους Τούρκους ότι υπάρχουν επιπλέον κυρώσεις της CAATSA που δεν τους έχουν επιβληθεί.