Προμηνύεται κόντρα Ισραήλ και ΗΠΑ για το Ιράν;

Στις 25 Μαΐου Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου είχε προβεί σε δηλώσεις που αφορούσαν το Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα τις οποίες επανέλαβε και σε σημερινές δηλώσεις του.

“Θα αποτρέψουμε το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ακόμα και αν αυτό σημάνει τη διατάραξη των σχέσεών μας με τις ΗΠΑ.”

Με την κατάσταση στη Γάζα και το Ισραήλ να έχει αποκλιμακωθεί αρκετά το τελευταίο διάστημα οι Ισραηλινοί δεν επαναπαύονται με τον δεξιό Πρωθυπουργό να συνεχίζει τις δηλώσεις κατά του Ιράν το οποίο και θεωρεί ως πρώτο και κύριο εχθρό του Ισραήλ. Και όχι άδικα καθώς οι 4.000 και πλέον ρουκέτες που ρίφθηκαν από τη Γάζα προς το Ισραήλ είναι ιρανικής σχεδίασης, αρκετές από αυτές και κατασκευής ενώ πολλές άλλες ήταν κατασκευασμένες από τη Χαμάς.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τη διαπραγμάτευση με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα με τους Ισραηλινούς να θεωρούν ότι οι Ιρανοί προχωρούν αργά αλλά σταθερά στον εμπλουτισμό του ουρανίου, πράγμα που θα τους επιτρέψει να κατασκευάσουν τελικά πυρηνικά όπλα τα οποία και θα χρησιμοποιήσουν κατά του Ισραήλ.

Το Ισραήλ και στο παρελθόν έχει εκφράσει τη θέλησή του να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν για να αποτραπεί αυτό το γεγονός εν τη γενέσει του αλλά οι ΗΠΑ εμποδίζουν τέτοιες προσπάθειες ενώ δεν αποδεσμεύουν διατρητικά όπλα μεγάλου βάθους τα οποία θα επέτρεπαν στο Ισραήλ να χτυπήσουν τις εντός του εδάφους πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιρά, στις οποίες βρίσκονται και καίρια συστήματα γι αυτό το σκοπό.

Οι δηλώσεις Νετανιάχου φανερώνουν πλέον ότι ο δεξιός Πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν έχει σκοπό αν ανεχτεί για πολύ ακόμα την ιρανική στάση αφού η Κυβέρνηση Μπάϊντεν δείχνει να συνδιαλέγεται με το Ιράν σε καλύτερη βάση από ότι η Κυβέρνηση Τραμπ η οποία είχε διαγράψει το Ιράν από την πολιτική της με αποκορύφωμα την εκτέλεση του Ιρανού Στρατηγού Σολείμανί.

Το κατά πόσο ο Νετανιάχου είναι πρόθυμος να κάνει την απειλή του πραγματικότητα και να έρθει σε ρήξη με τις ΗΠΑ στις οποίες το Ισραήλ στηρίζει πολλά για την άμυνά του κοιτάζοντας καθαρά το συμφέρον του Ισραήλ ή αν οι δηλώσεις αυτές είναι για εσωτερική κατανάλωση, είναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον. Το Ιράν πάντως ενισχύει την παρουσία του στη Συρία και το Λίβανο με τη Χαμάς να υποστηρίζεται ενεργά από αυτό και άρα τα σύνορα του Ισραήλ δε θα είναι ποτέ ασφαλή.