Πως θα αντιδράσει το ΝΑΤΟ στην ανάπτυξη των ρωσικών πυραύλων «Iskander-M»;

Τι απεκάλυψε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας.

Ο ρωσικός στρατός αναβάθμισε τα πυραυλικά του συστήματα με εκτοξευτήρες Iskander-M το 2019, με δυνατότητα μεταφοράς συμβατικού και πυρηνικού φορτίου, συστήματα υψηλής ακρίβειας και επιχειρησιακή εμβέλεια έως 500 χλμ.

Η συμμαχία του ΝΑΤΟ θα ανταποκριθεί στην ανάπτυξη των ρωσικών συστημάτων πυραύλων Iskander-M, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που φέρουν τον πύραυλο 9Μ729 και με αφορμή την ύπαρξη των οποίων οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συνθήκη INF.

«Όσον αφορά τους SSC-8 της Ρωσίας (ονομασία του ΝΑΤΟ για τους 9Μ729), θα εργαστούμε πάνω σε συστήματα αεράμυνας και αντιπυραύλικά, σε συμβατικά όπλα, στην αύξηση της στρατιωτικής ετοιμότητας και στην παράταση των χρόνων προειδοποίησης», δήλωσε ο Στόλτνενμπεργκ στο γερμανικό ΝΤΒ τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, τα μέτρα αυτά έχουν ήδη συμφωνηθεί από τους υπουργούς άμυνας του ΝΑΤΟ και θα εφαρμοστούν το 2020.

Κατηγορώντας τη Ρωσία ότι «παραβίασε» την συνθήκης INF με την ανάπτυξη του 9M729, ο Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε την ανάπτυξη των πυραύλων «μέρος της ρωσικής στρατηγικής να επενδύσει σε σύγχρονες δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων των σύγχρονων πυρηνικών όπλων».

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι τα μέτρα που θα λάβει η συμμαχία θα είναι «αμυντικά» και σημείωσε ότι η συμμαχία δεν σχεδιάζει να αναπτύξει συστήματα πυρηνικών πυραύλων με πυρηνικά όπλα στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Το ΝΑΤΟ κατηγόρησε επανειλημμένα τη Ρωσία για την επιθετικούς ελιγμούς των στρατευμάτων και των πυραυλικών συστημάτων στο εσωτερικό των συνόρων του και εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την πρόσφατη ανάπτυξη των Iskander-M στο Καλίνινγκραντ.

(Με πληροφορίες από Sputniknews – φωτο:eurokinissi)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...