Πως λειτουργεί ένα σύγχρονο κύριο άρμα μάχης(ΒΙΝΤΕΟ)

Συχνά στο el.gr αναφερόμαστε σε άρθρα μας για βασικά συστήματα όπως αεροσκάφη και άρματα μάχης. Για παράδειγμα έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στην αδυναμία των Τούρκων να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα των νέων αρμάτων μάχης τους, των ALTAY καθώς αδυνατούν οι ίδιοι να σχεδιάσουν ένα αξιόπιστο και ικανό σύστημα μετάδοσης κίνησης για να εφοδιάσουν τα νέα άρματα.

Το πόσο σημαντικό είναι αυτό για ένα σύστημα μπορεί να το κατανοήσει κάποιος αν ξέρει τη συνολική λειτουργία των διαφόρων μερών ενός σύγχρονου άρματος μάχης και εφόσον κατανοήσει αυτό, μπορεί να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα στη σκέψη του και την κριτική του ματιά όσον αφορά τη σχεδίαση, κατασκευή και συντήρηση τέτοιων μέσων.

Το παρακάτω βίντεο επεξηγεί το κύριο άρμα μάχης του αμερικανικού Στρατού, το Μ1 Abrams. Επεξηγούνται αρκετά κατανοητά όλα όσα αφορούν το συγκεκριμένο άρμα μάχης τα οποία αφορούν και τα κύρια άρματα μάχης άλλων χωρών, αφού η αρχή σχεδίασης και λειτουργίας αυτών είναι κοινή με παραλλαγές φυσικά, ανάλογα τη χώρα και την αρματική φιλοσοφία της. Για παράδειγμα, η θωράκιση των Leo 2HEL που είναι γερμανικής σχεδίασης και φιλοσοφίας, είναι διαφορετική από αυτή των Abrams και στηρίζεται σε άλλη ανάγνωση της μεθόδου απόκρουσης των βλημάτων.

Δείτε το βίντεο: