• Αρχική
  • Άρθρα
  • Παύση των δοκιμών για τα τεθωρακισμένα οχήματα Ajax του Βρετανικού Στρατού, vid

Παύση των δοκιμών για τα τεθωρακισμένα οχήματα Ajax του Βρετανικού Στρατού, vid

Παύση στις δοκιμές των νέων τεθωρακισμένων οχημάτων Ajax ανακοίνωσε το Βρετανικό Υπουργείο Αμύνης καθώς το όχημα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.

Πιο συγκεκριμένα, οι στρατιώτες που επανδρώνουν τα οχήματα ως οδηγοί, χειριστές όπλων και ως ομάδα μάχης, διαμαρτυρήθηκαν εντόνως για βλάβες στην ακοή τους από τον ήχο που προκαλεί το όχημα και τα συστήματά του. Οι διαμαρτυρίες των στρατιωτών ώθησαν το Υπουργείο να περάσει όλους τους στρατιωτικούς που συμμετείχαν από τις δοκιμές από ΩΡΛ για εξέταση ακοής και οι ώρες παραμονής του καθενός εντός του οχήματος περιορίστηκε στα 105 λεπτά σύνολο.

Οι δοκιμές σταμάτησαν τον περασμένο Μάρτιο και για 4 μήνες όμως όχι μόνο λόγω των προβλημάτων ακοής που προκάλεσε το όχημα αλλά και για προβλήματα που προέκυψαν στις αναρτήσεις των οχημάτων. Αυτά τα προβλήματα δεν επέτρεπαν στο πυροβόλο που είναι τοποθετημένο στον πύργο του οχήματος να βάλει εν κινήσει, πράγμα που είναι επιχειρησιακή απαίτηση αναντίρρητη πλέον, στα σύγχρονα οπλισμένα τεθωρακισμένα οχήματα.

Συνολικά έχουν παραγγελθεί  589 οχήματα Ajax για το Βρετανικό Στρατό η ανάπτυξη των οποίων έχει κοστίσει στους Βρετανούς 5.5 δις λίρες, πόσό τεράστιο για το συγκεκριμένο πρόβλημα και τα αποτελέσματα που έχει αποδώσει, τα οποία είναι φτωχά μέχρι στιγμής. Έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα και παραδοθεί, συνολικά 14 οχήματα από τα 589 και όλα έχουν τεθεί εκτός δοκιμών λόγω των προβλημάτων αυτών.

Η General Dynamics έχει αναλάβει το πρόγραμμα με τα οχήματα να κατασκευάζονται στο Merthyr Tydfil της Νότιας Ουαλίας.