• Αρχική
  • Άρθρα
  • Οι τουρκικές παλινωδίες στη Λιβύη φέρνουν τους Τούρκους προ μίας ολοκληρωτικής στρατιωτικής επέμβασης κατά του Χαφτάρ

Οι τουρκικές παλινωδίες στη Λιβύη φέρνουν τους Τούρκους προ μίας ολοκληρωτικής στρατιωτικής επέμβασης κατά του Χαφτάρ

Κλασσική τακτική των Τούρκων όταν τα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας γιγαντώνονται.

Μία πιο δυναμική απάντηση στο λιβυκό μέτωπο ετοιμάζεται να δώσει ο Ερντογάν έπειτα από τις συνεχείς ήττες της Τουρκίας σε Έβρο και Λιβύη.

Όπως μεταδίδει το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι διατεθειμένος να φτάσει στα άκρα την εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη.

Το αμερικανικό δίκτυο αναφέρεται σε εκτενές του άρθρο στην «πλήρη στρατιωτική επέμβαση» των Τούρκων με σκοπό τον πολλαπλασιασμό των απωλειών για την παράταξη του Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Θυμίζουμε πως το LNΑ υπό την ηγεσία του φιλέλληνα Στρατάρχη Χ.Χαφτάρ ελέγχει το σύνολο της Ανατολικής Λιβύης, πολιορκώντας εδώ και πολλούς μήνες τα περίχωρα της Τρίπολης.

Σύμμαχοι του Χαφτάρ λογίζονται οι Ρωσία και Αίγυπτος, με τους Τούρκους αλλά και τους Λίβυους κυβερνητικούς να καταγγέλλουν την ανάμειξη αρκετών Ρώσων μισθοφόρων στο βορειοαφρικάνικο κράτος.

Στον αντίποδα η διεθνώς αναγνωρισμένη φιλοτουρκική κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη ελέγχει σαφώς λιγότερα εδάφη, μερικά εκ των οποίων όμως είναι σε «στρατηγικές θέσεις».

Ενδεικτικός είναι ο παρακάτω χάρτης με την καθεστηκυία κατάσταση στη Λιβύη:

(twitter)

Λαμβάνοντας τα παραπάνω στοιχεία ως δεδομένα, το Bloomberg σημειώνει πως η Άγκυρα επιχειρεί μία εκ βαθέων στρατιωτική της ανάμειξη στη Λιβύη βοηθώντας την κυβέρνηση της Τρίπολης να ανακτήσει στρατηγικής σημασίας εδάφη όπως είναι η αεροπορική βάση Al-Watiya νοτιοδυτικά της λιβυκής πρωτεύουσας.

Η εν λόγω βάση Al-Watiya έχει μετατραπεί σε καταφύγιο για τους πιστούς στρατιώτες του Χαφτάρ, αφού οι κυβερνητικές δυνάμεις εξοπλισμένες με τουρκικά όπλα χτύπησαν, καταλαμβάνοντας συνολικά 7 πόλεις την περασμένη εβδομάδα.

(Screenshot)

Μάλιστα ήδη χθες, Μεγάλο Σάββατο, οι φιλοτουρκικές δυνάμεις της Τρίπολης, κατάφεραν να πλήξουν μία σημαντικότατη στρατιωτική βάση του LNA , τη βάση της Tarhouna.

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα καίριο χτύπημα κατά των δυνάμεων του LNA.

Η υποχώρηση των δυνάμεων του Φιλέλληνα Χαφτάρ αποτελεί μία αν μη τι άλλο ευχάριστη εξέλιξη για τον Ερντογάν ο οποίος βλέπει μία «χρυσή ευκαιρία» προκειμένου να βγει νικητής στο λιβυκό μέτωπο.

Τη δεδομένη στιγμή, με τον απρόβλεπτο παράγοντα που λέγεται Τουρκία, ουδείς γνωρίζει την εξέλιξη των πραγμάτων στο πολεμικό μέτωπο της Λιβύης.

(ΦΩΤΟ:Video screenshot)