Menu

Οι ΗΠΑ παγώνουν τις πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία

Η αδιέξοδη πολιτική,

που ακολουθεί ο Ερντογάν, δεν «βγάζει» την Τουρκία πουθενά. Ο Σουλτάνος πηγαίνει σε εκλογές με τις χειρότερες προϋποθέσεις. Βέβαια δεν θα ήταν παράξενο αν βλέπαμε μια φιλοαμερικανική πολιτική από την πλευρά της Τουρκίας. Κακά τα ψέματα, η Τουρκία δεν μπορεί να σταθεί όρθια χωρίς την υποστήριξη του Αμερικανικού παράγοντα.

Δεν είναι τυχαίο το εξής γεγονός:

Μόλις ο Ερντογάν έκλεισε συμφωνίες με τον Πούτιν, ξαφνικά η Τουρκική Οικονομία «έπιασε πάτο». Το ΝΑΤΟ βλέπει πολύ προσεχτικά τις κινήσεις των Τούρκων και πλέον έχει «αγανακτήσει». Βλέπουμε λοιπόν, ότι όποιος δεν ακολουθεί πιστά την γραμμή του ΝΑΤΟ, διάφορα προβλήματα εμφανίζονται μπροστά του.

Η απόφαση που έλαβαν οι ΗΠΑ

Σκληραίνει την στάση του το αμερικανικό Κογκρέσο προς την Άγκυρα, καθώς το σχέδιο νόμου του προϋπολογισμού για την Εθνική Άμυνα ζητά το πάγωμα της οποιασδήποτε μεταφοράς στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία μέχρι το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών να παραδώσει έκθεση για την εκτίμηση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων στις αρμόδιες επιτροπές Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής και της Γερουσίας.

Το εν λόγω σχέδιο νόμου εγκρίθηκε με απόλυτη πλειοψηφία (60-1) από την αρμόδια επιτροπή και πλέον ξεκινούν οι πολιτικές διεργασίες που αφορούν τον διάλογο για την υποβολή τροπολογιών. Αν τελικά η συγκεκριμένη πρόβλεψη τεθεί σε ισχύ μετά τη διαδικασία, οι περιορισμοί που θα επιβληθούν στις στρατιωτικές προμήθειες της Τουρκίας θα είναι ευρείας κλίμακας, και θα συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων πωλήσεις αεροσκαφών F-35 Lightning II JSF και F-16 Fighting Falcon, ελικοπτέρων CH-47 Chinook, H-60 Blackhawk και πυραύλων Patriot.

Η προσπάθεια για το πάγωμα της παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Άγκυρα έχει αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες εκστρατείες που διεξάγει το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) στην Ουάσινγκτον. Όπως εξήγησε ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης, Έντι Ζεμενίδης, το γεγονός ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη συμπεριλήφθηκε στο σχέδιο νόμου αποτελεί ακόμα ένα σημαντικό βήμα προς την εκπλήρωση του στόχου της εκστρατείας του HALC.

«Με την συμπερίληψή του στο κείμενο του προέδρου της Επιτροπής πλέον είναι μέρος κειμένου νομοσχεδίου και είναι η βάση για οποιεσδήποτε τροπολογίες υποβληθούν. Για να αφαιρεθεί η συγκεκριμένη αναφορά θα πρέπει κάποιος να δώσει μάχη γι’ αυτό.»
Το σχέδιο νόμου αναμένεται ότι θα παρουσιασθεί την επόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια της Βουλής, ενώ ο προϋπολογισμός για την εθνική άμυνα υπολογίζεται ότι θα εγκριθεί μέσα στον επόμενο μήνα, χωρίς, ωστόσο, να θεωρείται απίθανη η επικύρωση του και μέσα στο Μάιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει εν εξελίξει και ένα δεύτερο νομοσχέδιο στην Γερουσία, το οποίο, όμως, είναι περισσότερο στοχευμένο και αφορά αποκλειστικά το πάγωμα της παράδοσης των F-35 και όχι την γενικότερη πώληση στρατιωτικών προμηθειών. Μάλιστα η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία συνδέει την παράδοση των F-35 με το ζήτημα της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία αλλά και την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον που κρατείται στις φυλακές της χώρας.

Τι μπορεί να κερδίσει η Ελλάδα

Όσο η Τουρκία ακολουθεί τον δρόμο της σύγκρουσης με τις ΗΠΑ και με το ΝΑΤΟ, η χώρα μας μπορεί να κερδίσει πολλά. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει το καλό «παιδί» και να απολαύσει τα ανταλλάγματα του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία μπορεί να καταστραφεί, αφού δεν τα πηγαίνει καλά σε κανένα τομέα. Ο Πούτιν περιμένει στην άκρη και παρακολουθεί πολύ προσεχτικά τις κινήσεις του «συμμάχου»…Ερντογάν.

 

Σχετικά άρθρα:

loading...

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

loading...