• Αρχική
  • Άρθρα
  • Οι Δυνάμεις του Χαφτάρ εξακολουθούν να προελαύνουν στη Σύρτη

Οι Δυνάμεις του Χαφτάρ εξακολουθούν να προελαύνουν στη Σύρτη

Η κατάληψη της Σύρτης αποτελει σημαντική νίκη για τον στρατάρχη Χάφταρ,

που πολιορκεί την Τρίπολη από τον Απρίλιο. Οι μαχητές που στηρίζουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης αποχώρησαν από τη Σύρτη, για να αποφευχθεί η αιματοχυσία, όπως δηλώνουν, αφού οι δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ την έθεσαν υπό τον έλεγχό τους με μια αιφνιδιαστική επίθεση.

Η προέλαση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του Χάφταρ σημειώνεται την ώρα που η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει στρατιωτικούς συμβούλους στη Λιβύη για να βοηθήσουν την ΚΕΕ.

«Οι δυνάμεις μας έλαβαν μια απόφαση, αφού μελέτησαν την κατάσταση, να αποσυρθούν έξω από τη Σύρτη και να περιμένουν εντολές», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Δύναμη Προστασίας Σύρτης, σύμμαχος της ΚΕΕ. «Η αποχώρησή μας από τη Σύρτη δεν είναι το τέλος», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι δεν ήθελε «να χυθεί αίμα πολιτών» στην πόλη. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ΛΕΣ του Χάφταρ έλαβε βοήθεια από «κοιμώμενους πυρήνες» εντός της Σύρτης.

Εμφυλιοπολεμικό εξακολουθεί να είναι το κλίμα στη Λιβύη, με τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας να είναι στραμμένα στην έξαρση της σύγκρουσης και την Τουρκία να ρίχνει νερό στον μύλο της αντιπαράθεσης.

photo pexels