Νέος υπερηχητικός πύραυλος από την Κίνα

Επιτυχή δοκιμή ενός νέου, υπερηχητικού πυραύλου ανέφερε πως πραγματοποίησε η κινεζική εταιρεία Guangdong Hongda Blasting Company, στα μέσα Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρουν οι Global Times (κινεζική εφημερίδα που υπάγεται στη «Λαϊκή Ημερησία»), η δοκιμή έγινε σε τοποθεσία της βόρεια Κίνας και διαπιστώθηκε πως λειτουργούν επιτυχώς τα συστήματα εκτόξευσης, ισχύος και ελέγχου πτήσης του πυραύλου HD-1, ο οποίος λειτούργησε εντός των προβλεπομένων παραμέτρων.

Η Hongda είναι μια εταιρεία του χώρου των εξορύξεων/ορυχείων, συνεργάζεται με την κινεζική κυβέρνηση, εδρεύει στο Γκουανγκτζού, πρωτεύουσα της Γκουανγκντόνγκ, και κατασκευάζει επίσης στρατιωτικό εξοπλισμό, καθώς και εξοπλισμό εξορύξεων.

Σύμφωνα με τους Global Times, το ramjet στερεού καυσίμου του πυραύλου επιτρέπει την κατανάλωση λιγότερου καυσίμου σε σχέση με ανταγωνιστικά συστήματα, καθιστώντας τον ταχύτερο και με μεγαλύτερη εμβέλεια. Αφού λάβει έγκριση από την κυβέρνηση, η Hongda σκοπεύει να υπογράψει συμφωνίες μαζικής παραγωγής προς εξαγωγές. Ο πύραυλος αυτός, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αεροσκάφη, πλοία κι οχήματα εδάφους, παρουσιάζεται ως ανταγωνιστικός στον BrahMos, ο οποίος έχει αναπτυχθεί από την Ινδία και τη Ρωσία και ως ενδεικνυόμενος για αγορά από το Πακιστάν και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με το UPI και άλλα δυτικά ΜΜΕ, ο πύραυλος φαίνεται να προωθείται ως όπλο για χρήση εναντίον αεροπλανοφόρων. Ωστόσο, σημειώνεται πως, για να είναι αποτελεσματικός σε αυτόν τον ρόλο, θα πρέπει να διαθέτει και αρκούντως μεγάλη κεφαλή.

Από την εφημερίδα «Ναυτεμπορική»

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...