• Αρχική
  • Άρθρα
  • Νέα από το μέτωπο: Συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων στα όρια του Αρτσάκχ – Τα τελευταία ΒΙΝΤΕΟ

Νέα από το μέτωπο: Συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων στα όρια του Αρτσάκχ – Τα τελευταία ΒΙΝΤΕΟ

Οι εξελίξεις μέχρι στιγμής...

Καμία από τις δύο πλευρές δεν ανακοίνωσε εδαφικά κέρδη και η κατάσταση στο μέτωπο φαίνεται ότι παραμένει σταθερή με τους Αζέρους να διατηρούν μερικά εγκαταλελειμμένα που κατέλαβαν την πρώτη μέρα των επιχειρήσεων στο νότιο τομέα και τους Αρμένιους να έχουν ανακτήσει τις θέσεις τους στους υπόλοιπους άξονες.

 Το Αρμένικο ΥΠΑΜ έδωσε και σήμερα την ανανεωμένη του λίστα με τις απώλειες που έχουν προκαλέσει οι αρμένικες δυνάμεις στους Αζέρους και αυτές είναι οι κάτωθι:

και οι απώλειες Αζέρων στρατιωτικών ανέρχονται σε περίπου 790 νεκρούς και 1700 τραυματίες από την αρχή της σύγκρουσης ενώ οι Αρμένιοι στρατιωτικοί που έχουν σκοτωθεί είναι περί τους 150.

Οι αριθμοί αυτοί που δίνουν οι Αρμένιοι, ειδικά για τις απώλειες προσωπικού των Αζέρων είναι καθαρά φουσκωμένες για λόγους προπαγάνδας. Οι Αζέροι υπέστησαν πολλές απώλειες στις μονάδες πρώτης γραμμής τους, ειδικά τις μηχανοκίνητες , με βάση τα βίντεο που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες μέρες και δείχνουν ολόκληρες φάλαγγες τεθωρακισμένων να ξεκληρίζονται από τα πυρά των αμυνόμενων Αρμένιων οι οποίοι βάλουν από οργανωμένες θέσεις και έχοντας υψομετρικό πλεονέκτημα έναντι των επιτιθέμενων Αζέρων.

Στην αντιαεροπορική άμυνα, οι Αρμένιοι δέχθηκαν επιθέσεις από drones στην πρωτεύουσα του Αρτσάκχ, το Στεπανακέρτ με καταρρίψεις drones να σημειώνονται από τα αντιαεροπορικά μέσα της περιοχής ενώ κατερρίφθη ακόμα ένα αεροσκάφος An-2 από  MANPAD Igla.

Οι Αζέροι περιορίστηκαν σε ένα βίντεο που δείχνει drones αυτοκτονίας να θέτουν εκτός μάχης μερικά άρματα Τ-72 και μερικές θέσεις Αρμένιων στρατιωτών. Ο πρωθυπουργός του Αζερμπαϊτζάν Aliyev,  απηύθυνε μήνυμα στον αζέρικο λαό κατά το οποίο, όπως θα δείτε παρακάτω, ήταν αρκετά σφιγμένος και δεν κοίταζε ούτε την κάμερα καθώς μιλούσε και περιορίστηκε σε γενικόλογες εκφράσεις.

Αυτή η στάση δείχνει ότι τα πράγματα δεν οδεύουν καλώς στο μέτωπο του Αρτάκχ. Μπορεί όχι τόσο άσχημα όσο τα παρουσιάζουν οι Αρμένιοι αλλά , μετά από 3 μέρες μαχών, εκατοντάδες οχήματα εκτός μάχης και εκατοντάδες νεκρούς και την τουρκική υποστήριξη, δεν έχουν πετύχει σημαντικά εδαφικά κέρδη. Για το λόγο αυτό, το Αζερμπαϊτζάν προχώρησε σε μερική επιστράτευση των εφέδρων του μέχρι και τα 36 έτη και η χρήση βαρέων όπλων όπως τα TOS, συνιστούν ότι η σύγκρουση θα διατηρηθεί για τις επόμενες μέρες.