• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΝΑΤΟ: Ο τουρκικός στρατός αναλαμβάνει την Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης της Συμμαχίας!

ΝΑΤΟ: Ο τουρκικός στρατός αναλαμβάνει την Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης της Συμμαχίας!

Την ίδια στιγμή που η Τουρκία έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους Συμμάχους για τις ενέργειές της στα κατεχόμενα Βαρώσια,

με τις μονομερείς προκλητικές ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο και με την απόκτηση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400, πλέον καλείται να αναλάβει την ηγεσία της στρατιωτικής δύναμης, που οφείλει να διαθέτει τη μεγαλύτερη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Τι ανακοίνωσε το NATO
Όπως ανακοίνωσε το NATO, η Τουρκία παραλαμβάνει «τα ηνία» της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης από την Πολωνία και στο επίκεντρο αυτής θα τεθεί η 66η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού με περίπου 4.200 στρατεύματα, ενώ συνολικά περίπου 6.400 στρατιώτες θα υπηρετήσουν στην Δύναμη VJTF.

Ενδεικτικά σε αυτή θα συμμετέχουν στρατεύματα από την Αλβανία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Λετονία, το Μαυροβούνιο, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, ενώ η Άγκυρα καλείται πλέον να αναλάβει και ζητήματα logistics, δηλαδή διοικητικής μέριμνας.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του NATO αποφάσισαν να δημιουργήσουν τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης (VJTF) στη Σύνοδο Κορυφής της Ουαλίας το 2014 ως απάντηση σε ένα νέο περιβάλλον ασφαλείας, με αφορμή τις μεταβολές στην Κριμαία και στη Μέση Ανατολή.

Τα μέλη του NATO εκ περιτροπής αναλαμβάνουν αυτά τα καθήκοντα, με την Πολωνία να είχε αυτό το ρόλο το 2020, η Γερμανία το 2019 και η Ιταλία το 2018.

(Onalert)