Ναγκόρνο-Καραμπάχ! Δύο ΒΙΝΤΕΟ που λένε την αλήθεια

armenia_azer
Κάτι που πρόσεξε το el.gr και το μοιράζεται μαζί σας…

Πολλές από τις μεγαλύτερες καταστροφές στρατευμάτων στην παγκόσμια ιστορία συνέβησαν επειδή η ηττημένη πλευρά είχε παραβιάσει βασικές αρχές του πολέμου με τον αντίπαλο να εκμεταλλεύεται αυτά τα λάθη και να νικά τελικά κατά κράτος.

Αυτές οι αρχές ξεκινούν από τα πιο χαμηλά κλιμάκια διοίκησης και φτάνουν στα ψηλότερα, εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις για τις συνολικές κινήσεις. Είναι γενικώς αποδεκτό, ότι αν πάσχουν τα κατώτερα κλιμάκια διοίκησης, θα πάσχουν και τα ψηλότερα αφού, οι αξιωματικοί λαμβάνουν την ίδια εκπαίδευση αρχικά και μετέπειτα εξελίσσονται όσο περνούν τα χρόνια.

Εδώ και μία εβδομάδα, παρακολουθούμε με αρκετό ενδιαφέρον την πολεμική σύρραξη στο Αρτσάχ ( Ναγκόρνο-Καραμπάχ) μεταξύ των Αρμένιων και των Αζέρων και μπορούμε να πούμε ότι μέχρι στιγμής, υπάρχουν πολλά να γράψουμε, παρακολουθώντας τα βίντεο που δημοσιεύει η κάθε πλευρά.

Για παράδειγμα, παρακολουθώντας τα βίντεο με τις εναέριες προσβολές των Αζέρων κατά των Αρμενίων, διαπιστώνει κανείς ότι οι Αρμένιοι δεν είχαν προχωρήσει σε σωστή κάλυψη αρκετών εκ των συστημάτων που βλήθηκαν, ενώ ομάδες πεζικού τους που “χαλάρωναν” και είχαν συνωστιστεί, βλήθηκαν από ψηλά και μακριά, προκαλώντας δεκάδες άσκοπους θανάτους.

Χρήσιμα είναι τα παρακάτω βίντεο

Μονάδα Αζέρων στρατιωτών κινείται από βορρά προς νότο στην περιοχή βορειότερα του Mandagiz  με τα φορτηγά να κινούνται εμπρός από τους πεζούς αρκετά και όταν πλησίασαν σε θέση βολής, βλήθηκαν από τα κατευθυνόμενα αντιαρματικά όπλα των Αρμένιων. Είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι οι Αζέροι κινούνται σε αυτόν τον ανοικτό και εκτεθειμένο προς το ψηλότερο πεδίο δρόμο χωρίς να είναι υποψιασμένοι ότι μπορεί να δεχτούν επίθεση. Το αποτέλεσμα είναι ότι σε σύντομο χρόνο, καταστρέφεται και το δεύτερο φορτηγό ενώ τα άλλα δύο οχήματα κινούνται χαμηλότερα στην κοιλάδα θεωρώντας ότι θα βρουν κάλυψη.

Το πεζικό που ακολουθεί σε μονή φάλαγγα στον δρόμο, κινείται με το πλευρό του εκτεθειμένο αφού τα πυρά προέρχονται από τα δεξιά του, με το διοικητή τους προφανώς να μην το αντιλαμβάνεται και να δίνει διαταγή για συνέχιση της πορείας προς νότια. Όταν το πυροβολικό των Αρμένιων αρχίζει να βάλει, βλέπουμε ότι το τμήμα προσπαθεί να κατέλθει από τον δρόμο, χαμηλότερα προς την κοιλάδα διασχίζοντας το επικλινές ανοικτό πεδίο, ενώ το υπόλοιπο τμήμα έχει κολλήσει επί του δρόμου.

Τα πυρά πυροβολικού των Αρμένιων πάνω στο δρόμο, στις πλαγιές, ακόμα και μέσα στην κοιλάδα, σε συνδυασμό με τα κατευθυνόμενα αντιαρματικά όπλα που χτύπησαν επί του δρόμου όσους συνωστίζονταν και έθεσαν εκτός μάχης και τα 2 τελευταία οχήματα της φάλαγγας, συνέθεσαν το σκηνικό της καταστροφής.

Στο τέλος του δεύτερου βίντεο φαίνεται ότι όσοι επέζησαν υποχωρούν άτακτα και χωρίς συνοχή, προς την κάλυψη των αναχωμάτων της πεδιάδας μακριά από τα πυρά των Αρμένιων.

Από τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε ότι το συγκεκριμένο τμήμα Αζέρων στρατιωτών προχωρούσε χωρίς να έχει κάνει αναγνώριση, είτε το ίδιο, είτε μέσω κάποιου UAV, το οποίο θα έδινε επαρκή εικόνα για τις θέσεις των Αρμενίων. Χωρίς αναγνώριση, το τμήμα εισέρχεται στην κοιλάδα και παρά την προσβολή των φορτηγών οχημάτων, δεν αναστέλλει την έφοδο, μέχρι να γίνει έστω μία υποτυπώδης αναγνώριση και έλεγχος της κατάστασης. Η διαταγή να κατέβουν την ανοικτή πλαγιά προς την κοιλάδα από όπου δε θα μπορούν να εξέλθουν  χωρίς να βληθούν, είναι απλά ακατανόητη. Το σωστό θα ήταν να έχει αναγνωριστεί η περιοχή χωρίς να κινείται ολόκληρη η μονάδα, είτε με ομάδα αναγνώρισης είτε με κάποιο μέσο και να λάβει ο διοικητής τις αποφάσεις του ανάλογα. Ακόμα και μετά την προσβολή των φορτηγών οχημάτων, η προώθηση του πεζικού έπρεπε να διακοπεί, όταν έπεσαν τα πρώτα βλήματα πυροβολικού.

Από εκεί και μετά, οι απλοί πεζοί στρατιώτες συνωστίζονταν σε μικρές ομάδες επί του δρόμου με αποτέλεσμα, οι συγκεντρώσεις τους αυτές να είναι ορατές από τα αρμενικά πληρώματα των κατευθυνόμενων αντιαρματικών βλημάτων τα οποία και έβαλαν αυτές τις ομάδες των 4-5 ατόμων με άνεση. Αυτό είναι ένα σαφές δείγμα ελλιπούς εκπαιδεύσεως των πεζών αυτών, οι οποίοι θα έπρεπε να φροντίσουν από μόνοι τους για τις σωστές αποστάσεις μεταξύ τους αλλά και στο να καλυφθούν επιτυχώς όπου ήταν δυνατό.

Η όλη απροσεξία των Αζέρων διοικητών του τμήματος αυτού αλλά και των ίδιων των στρατιωτών, όσον αφορά την τήρηση αποστάσεων ενώ βάλλονταν και της εύρεσης κάλυψης από μέρους τους, κόστισε ίσως τη ζωή στους μισούς άνδρες του τμήματος από το δραστικό πύρ των Αρμένιων με το πυροβολικό και τα ATGMs, ενώ καταστράφηκαν και τα 4 οχήματά τους. Συνολικά, οι Αζέροι κινούνταν χωρίς να θεωρούν ότι μπορούν να βληθούν, δεν εκτέλεσαν αναγνώριση και ενώ βάλλονται, προσπαθούν να συνεχίσουν την προώθησή τους χωρίς να έχουν καμία κάλυψη, μη έχοντας την υποστήριξη του δικού τους πυροβολικού και τελικά υποχωρούν ατάκτως εγκαταλείποντας την επαφή με τον εχθρό.