• Αρχική
  • Άρθρα
  • Μέση Ανατολή-Αιγαίο! Το «βασικό όπλο» που κοιτά η Ελλάδα σε περίπτωση πολέμου, vid

Μέση Ανατολή-Αιγαίο! Το «βασικό όπλο» που κοιτά η Ελλάδα σε περίπτωση πολέμου, vid

Η Γάζα δείχνει τον δρόμο για την Μικρά Ασία

Επίκεντρο των τελευταίων ημερών έχει γίνει το σύστημα Iron Dome του Ισραήλ, το οποίο είναι και αυτό που έχει αναχαιτίσει μέχρι στιγμής κοντά στους 1.000 πυραύλους διαφόρων ειδών και εμβελειών, τους οποίους εκτοξεύει η Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας με κατεύθυνση τις πόλεις του Ισραήλ. Όπως θα δείτε παρακάτω μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα και στο Αιγαίο, σε περίπτωση σύγκρουσης με την Τουρκία.

Μετά τον πόλεμο του 2006 μεταξύ Ισραηλινών και της σιϊτικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν στην περιοχή του Νότιου Λιβάνου, ξεκίνησε και η ιδέα της σχεδίασης και ανάπτυξης ενός συστήματος, ικανού να αναχαιτίζει πυραύλους μικρής σχετικά εμβέλειας,  υποηχητικής ταχύτητας και  χωρίς δυνατότητα ελιγμών. Οι χιλιάδες εκτοξεύσεις ρουκετών ιρανικής προέλευσης και εγχώριας συναρμολόγησής τους από τη Χεζμπολάχ, είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο 44 Ισραηλινών πολιτών, και τον τραυματισμό άνω των 1300 ατόμων και καταστροφές δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Ως μέτρο σύγκρισης να αναφέρουμε ότι σκοτώθηκαν 121 στρατιώτες  και τραυματίστηκαν ακόμα 1300

Κατά τη συνήθη πρακτική τους, οι Ισραηλινοί ανέθεσαν στη Rafael σε συνεργασία με την αρμόδια διεύθυνση των Ενόπλων Δυνάμεών τους, το εν λόγω πρόγραμμα το οποίο απέδωσε σταδιακά καρπούς και τελικά εντάχθηκε to 2011 στις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις με τη Rafael να παραδίδει ένα πλήρως λειτουργικό και επιτυχημένο σύστημα. Η συνεργασία του αμυντικού τομέα και του στρατιωτικού είναι και η μόνη πρακτική που εφαρμόζουν οι Ισραηλινοί, έτσι ώστε να παράγονται συστήματα, τα οποία ικανοποιούν τις ανάγκες τους και να μην κατασπαλλώνται χρήματα σε συστήματα που δεν αποδίδουν.

Το Iron Dome είναι ένα σύστημα που κατηγοριοποιείται ως C-RAM και ως αντιαεροπορικό σύστημα μικρής εμβέλειας. Με βάση όσα έχει αναφέρει η εταιρεία,  το σύστημα είναι ικανό να αναχαιτίσει ρουκέτες πυροβολικού, βλήματα όλμων, βλήματα πυροβολικού και υπό προϋποθέσεις, ελικόπτερα και UAVs σε μία απόσταση από τον εκτοξευτή που δεν υπερβαίνει τα 10 χλμ.

Το σύστημα χρησιμοποιεί για τον εντοπισμό των εισερχόμενων απειλών ένα radar AESA (Active Electronically Scanned Array) σε συνδυασμό με τη μονάδα ελέγχου πυρός του, ενώ όλο το σύστημα είναι ενταγμένο στο ισραηλινό Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου, ώστε να λαμβάνει στοιχεία για απειλές και από άλλους αισθητήρες και να τις αντιμετωπίσει. Ο εκτοξευτής χρησιμοποιεί πυραύλους τύπου Tamir οι οποίοι είναι πύραυλοι βάρους 90 περίπου κιλών και μήκους 3 μέτρων. Η καθοδήγησή τους γίνεται μέσω ηλεκτροοπτικών συστημάτων και ο πυροκροτητής της κεφαλής ενεργοποιείται με το κλείσιμο της απόστασης προς τοΝ στόχο. Η πορεία που ακολουθεί ο πύραυλος προς το στόχο του δεν είναι γραμμική, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία του άρθρου, με τη διεύθυνση του πυραύλου να γίνεται μέσω κατευθυντήριων πτερυγίων. Για να έχει αυτή τη δυνατότητα ελιγμών ο πύραυλος, δεν κινείται με αρκετά μεγάλη ταχύτητα, κάτι θεμιτό για το είδος των στόχων που καλείται να αναχαιτίσει.

Το Iron Dome είναι ένα εκ των συστημάτων που συνιστούν την αντιαεροπορική ομπρέλα του Ισραήλ  με όλα τα συστήματα να χρησιμοποιούν τα ίδια ηλεκτρονικά και ραντάρ σχεδόν οπότε υπάρχει ομοιοτυπία και η διασύνδεσή τους είναι αρκετά εύκολη υπόθεση όπως και η συντήρησή τους. Κάθε συστοιχία Iron Dome διαθέτει 20 πυραύλους με την επαναγέμισή τους να γίνεται με την αλλαγή μονομιάς όλων των εκτοξευτών όταν τελειώσουν τα βλήματα, με καινούριους γεμάτους ή και ξεχωριστά αν δεν έχουν χρησιμοποιηθεί όλοι οι διαθέσιμοι πύραυλοι.

Για τον μη εντοπισμό των συστοιχιών, αυτές μετακινούνται συνεχώς εντός της ισραηλινής επικράτειας αλλάζοντας θέσεις μετά από υπόδειξη, πάντα με στόχο την προστασία κρίσιμων εγκαταστάσεων και των κατοικημένων περιοχών. Το σύστημα είναι προγραμματισμένο, έτσι ώστε να εντοπίζει τις απειλές και να υπολογίζει την τροχιά τους. Με την αξιολόγηση κάθε απειλής, προχωρά στην εκτόξευση των πυραύλων εφόσον οι απειλές μπορεί να χτυπήσουν περιοχές ενδιαφέροντος. Αν ένας πύραυλος για παράδειγμα έχει τροχιά προς ένα χωράφι στη μέση του πουθενά, το σύστημα δε θα εκτοξεύσει πύραυλο προς αναχαίτισή του. Εκτός της κλασσικής τάξης του συστήματος σε περιοχές του Ισραήλ, οι Ισραηλινοί έχουν τοποθετήσει το εν λόγω σύστημα και σε μερικές εκ των κορβετών τους κλάσης Sa’ar 6 για να συμπληρώνουν το έργο των πυραύλων επιφανείας-αέρος τύπου Barak .

Στα αρνητικά του συστήματος, το ότι δε μπορεί να εντοπίσει απειλές πέραν των 200 χλμ με τους Ισραηλινούς να δουλεύουν πάνω σε αυτό, η χαμηλή ταχύτητα του πυραύλου αναχαίτισης και φυσικά το ότι χρειάζεται επαναγέμιση  συχνά, αν υπάρχει μεγάλη ένταση επιχειρήσεων. Οι Ισραηλινοί φροντίζουν οι τομείς που ελέγχουν τα συστήματά τους να αλληλοεπικαλύπτονται τουλάχιστον από 2 συστήματα για αν υπάρχουν αρκετοί πύραυλοι προς αναχαίτιση επερχόμενων απειλών. Τα ποσοστά αναχαίτισης εισερχόμενων ρουκετών αγγίζουν το 90 % αν και υπάρχουν περιπτώσεις που αυτό μειώθηκε στο 75-85%  καθώς υπήρξαν φορές που τελείωσε η αναχορηγία των εκτοξευτών. Πάνω από 1500 ρουκέτες της Χαμάς που εκτοξεύθηκαν προς το Ισραήλ τις τελευταίες μέρες έχουν αναχαιτιστεί επιτυχώς από το σύστημα. Επίσης, κύριο αρνητικό ζήτημα είναι ότι το σύστημα είναι ρυμουλκούμενο και όχι εποχούμενο/αυτοκινούμενο καθώς μεταφέρεται και τοποθετείται στη θέση του, πράγμα που καταναλώνει χρόνο και περιορίζει την κινητικότητά του. Η Rafael έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη και εποχούμενης έκδοσης του συστήματος αναγνωρίζοντας το πρόβλημα. Στο παρακάτω πρόσφατο τουιτ, η επαναγέμιση συστημάτων Iron Dome με την αλλαγή όλων των εκτοξευτών.

Εκτός του Ισραήλ, για το σύστημα ενδιαφέρονται οι ΗΠΑ οι οποίες και έχουν προμηθευτεί μερικές συστοιχίες και εκτελούν εδώ και 2 έτη, δοκιμές για την ένταξή του στο αμερικανικό μητροπολιτικό Σ.Α.Ε. . Οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν προβλήματα πλήρους ένταξής του σε αυτό και παρ’ ότι έχουν ζητήσει τους πηγαίους κώδικες από τους Ισραηλινούς για να καταφέρουν να τα λύσουν, οι Ισραηλινοί αρνούνται να τους παραδώσουν στις ΗΠΑ, οπότε έχει επιτευχθεί μία ενσωμάτωση του συστήματος της τάξεως του 75% στο αμερικανικό ΣΑΕ. Οι Αμερικανοί πάντως δεν το βάζουν κάτω και προσπαθούν να αυξήσουν την ενσωμάτωσή του μέσω άλλων τεχνικών οδών.

Η Ελλάδα έχει ενδιαφερθεί για το σύστημα κυρίως για τον εξοπλισμό με αυτά νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπου το σύστημα θα ήταν πολύ αποδοτικό για την απόκρουση πυραύλων προς αυτά από συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών των Τούρκων και βολών πυραύλων που προέρχονται από UAVs. Η μάζα ταυτόχρονου πυρός από τη μικρασιατική ακτή προς τα νησιά δεν θα είναι άλλωστε της ίδιας μάζας που εκτοξεύονται ρουκέτες από τη Χαμάς προς το Ισραήλ , αλλά μικρότερη ενώ θα υπάρξουν και πυρά αντιπυροβολικού. Η ελληνική πλευρά φυσικά θα ενδιαφερόταν κυρίως για μία εποχούμενη έκδοση και όχι σταθερή αφού η στατικότητα σε νησιά και Έβρο σκοτώνει.