• Αρχική
  • Άρθρα
  • Με το βλέμμα στην Τουρκία: Ολοκλήρωση της άσκησης ΟΝΗΣΙΛΟΣ-ΓΕΔΕΩΝ 2020 της Εθνικής Φρουράς (ΦΩΤΟ)

Με το βλέμμα στην Τουρκία: Ολοκλήρωση της άσκησης ΟΝΗΣΙΛΟΣ-ΓΕΔΕΩΝ 2020 της Εθνικής Φρουράς (ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώθηκε η άσκηση της Εθνικής Φρουράς ΟΝΗΣΙΛΟΣ-ΓΕΔΕΩΝ 2020 η οποία έλαβε χώρα στη Μεγαλόνησο το διάστημα 17-19 Νοεμβρίου 2020 η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα της ετήσιας στρατιωτικής συνεργασίας Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ.

Στην Διακλαδική αυτή άσκηση μετά στρατευμάτων, έλαβαν μέρος αεροπορικές δυνάμεις του ΓΕΕΦ και μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ με το συντονισμό να ανήκει στη Διοίκηση Αεροπορίας του ΓΕΕΦ. Σκοπός της άσκησης ήταν η εξάσκηση του προσωπικού στις τακτικές και τις διαδικασίες ανάπτυξης αεροπορικών δυνάμεων, η επαύξηση της μαχητικής του ικανότητας κατά τη διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων αεράμυνας, καθώς και η απόκτηση εμπειρίας από τη συνεργασία με την Ισραηλινή Αεροπορία.

Η άσκηση διεξάχθηκε εντός του FIR Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου χώρου της ΚΔ και σε αυτήν συμμετείχαν επίγεια και εναέρια μέσα της ΕΦ και εναέρια μέσα της ΙΠΑ. Το σενάριο περιλάμβανε πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών, ασκήσεις εναέριας μάχης, καθώς και προσβολές συγκεκριμένων στόχων σε χαμηλό και μεγάλο ύψος οι οποίοι προστατεύονταν από δυνάμεις Αεράμυνας που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της άσκησης.

Η στενότερη συνεργασία με το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια έχει δώσει την ευκαιρία στην Εθνική Φρουρά να ασκείται συχνότερα στον εναέριο πόλεμο καθώς το Ισραήλ μπορεί και θέλει, να διαθέσει αεροσκάφη γι αυτό το σκοπό.

ΠΗΓΗ: Εθνική Φρουρά