• Αρχική
  • Άρθρα
  • Με δύο γερμανικές τουρμπίνες θα εξοπλιστεί νέο εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος στην Λευκορωσία

Με δύο γερμανικές τουρμπίνες θα εξοπλιστεί νέο εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος στην Λευκορωσία

Εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ισχύος 100MW κατασκευάζεται στο Νοβοπολότσκ της Λευκορωσίας με την ανάδοχο εταιρεία RUE “Belenergostroy” να προχωρά τη μεγάλη αυτή επένδυση η οποία στήνεται γύρω από δύο μεγάλες τουρμπίνες αερίου τύπου SGT-800 της Siemens. Στο έργο εμπλέκεται η ρωσική εταιρεία ENERGAZ η οποία συνεργάζεται με την ελβετική Enerproject S.A. και οι οποίες έκλεισαν τις γερμανικές τουρμπίνες για τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό ενώ παρέχουν στο έργο τεχνική υποστήριξη, εξοπλισμό παροχής αερίου και επεξεργασίας του και έχουν κατασκευάσει και το σταθμό αερίου της μονάδας.

Ήδη η μία από τις δύο τουρμπίνες έχει φτάσει στο εργοτάξιο συνοδεία μηχανικών και τεχνικών της Siemens οι οποίοι και θα εγκαταστήσουν τις τουρμπίνες και θα εκπαιδεύσουν το προσωπικό του σταθμού στη λειτουργία τους και αναμένεται και η παράδοση και της δεύτερης τουρπίνας το επόμενο διάστημα.

Το οξύμωρο είναι ότι ενώ η Ε.Ε. επιβάλλει κυρώσεις στη Λευκορωσία και πολλά παχιά λόγια ακούγονται για την πολιτική της έναντι της Λευκορωσίας, οι Γερμανοί συνεχίζουν κανονικά τις δουλειές τους με τους Λευκορώσους με τις τουρμπίνες αυτές να είναι μία πολύ σημαντική επένδυση για τη Λευκορωσία και φυσικά αυτές δεν “κόπηκαν” από τη Γερμανική Κυβέρνηση. Ούτως ή άλλως οι Γερμανοί φαίνεται ότι τα έχουν βρεί με τους Ρώσους στο ενεργειακό κομμάτι όχι μόνο στη Λευκορωσία όπου οι εν λόγω τουρμπίνες έχουν εγκατασταθεί και σε ηλεκτροπαραγωγική μονάδα στο Μίσνκ, αλλά και με το Nord Stream 2 ο οποίος θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα.

Οι αεριοστρόβιλοι που εγκαθίστανται θα λειτουργήσουν αργότερα επικουρικά και εφεδρικά στο σύνολο του Λευκορωσικού δικτύου ενέργειας συμπληρώνοντας την ισχύ των ΑΠΕ της Λευκορωσίας και των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας. Οι συνολικές επενδύσεις στο δίκτυο ενέργειας της Λευκορωσίας ανέρχονται σε αρκετά δις δολάρια.