Κινεζικός αντιπλοϊκός πύραυλος YJ-7

Τα κατάλληλα πολεμικά συστήματα δεν παράγονται από τη μία μέρα στην άλλη καθώς η ανάπτυξή τους απαιτεί χρόνο, χρήμα και δοκιμές. Οι Κινέζοι προσπάθησαν τις τελευταίες δεκαετίες να αναπτύξουν αποκλειστικά δικά τους όπλα σε όλους τους τομείς του σύγχρονου πολέμου. Η βιομηχανία τους, με πακτωλό χρημάτων και μεγάλες δυνατότητες λόγο της ταχείας ανάπτυξής της και της εισροής ξένων βιομηχανιών στο έδαφός της λόγο εύκολης και οικονομικότερης παραγωγής που προσέφερε η οικονομική πολιτική της, έφερε και την τεχνολογία.

Αρχικά, οι Κινέζοι αντέγραψαν ότι μπορούσαν, από τεθωρακισμένα οχήματα μέχρι αεροσκάφη, πλοία και πυραύλους κερδίζοντας τεχνολογική γνώση και καλύπτοντας εν μέρη το πόσο πίσω βρίσκονταν στη στρατιωτική τεχνολογία σε σχέση με τις άλλες μεγάλες δυνάμεις.Τώρα θεωρείται ότι έχουν αρκετή τεχνογνωσία ώστε να παράγουν συστήματα αποκλειστικά δικής τους σχεδίασης και παραγωγής αλλά όχι αντάξια των αντίστοιχων δυτικών σχεδιάσεων, με αυξανόμενη όμως ποιότητα.

‘Ενα από τα συστήματα που σχεδίασαν οι Κινέζοι με βάση το σχέδιο ενός άλλου πυραύλου και με συστήματα εγχώρια, είναι ο πύραυλος YJ-7. Πρόκειται περί ενός πυραύλου ο οποίος έχει μήκος 2,5 μέτρα, διάμετρο 18 εκ. και ζυγίζει 117 κιλά. Από τα 117 αυτά κιλά, τα 29 κιλά είναι η πολεμική κεφαλή του πυραύλου ενώ ο πύραυλος ωθείται από έναν κινητήρα στερεών καυσίμων ο οποίος επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 0.8 Mach περίπου. Ο πύραυλος καθοδηγείται είτε μέσω τηλεόρασης(κάμερα) είτε μέσω ραντάρ μιλιμετρικού κύματος και είτε λειτουργεί ως fire and forget βλήμα είτε ο χειριστής μπορεί να επιλέξει να το κατευθύνει ο ίδιος αλλάζοντας στόχους κατά την πορεία του βλήματος αν επιθυμεί.

Φημολογείται ότι ένας τέτοιος πύραυλος ήταν που χρησιμοποιήθηκε από τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο το 2006 ο οποίος χτύπησε επιτυχώς την κορβέτα κλάσης Saar 5 INS Hanit καθώς το πλοίο χτυπήθηκε στην πρύμνη και το πηδάλιο τέθηκε εκτός μάχης αλλά το πλοίο έπλευσε πίσω στη βάση του χωρίς βοήθεια από άλλα πλοία. Αυτό σημαίνει ότι η κεφαλή ήταν μικρή και η ζημιά περιορισμένη, άρα δεν επρόκειτο για κάποιο βαρύτερο αντιπλοϊκό πύραυλο.

Ο πύραυλος μπορεί να εκτοξευτεί από το έδαφος από τροχοφόρο σύστημα με 4 εκτοξευτές, από πλοία επιφανείας με το ανάλογο σύστημα εκτοξευτών και από αέρος, μέσω μαχητικού αεροσκάφους. Ο πύραυλος δε μπορεί να εκτοξευτεί μόνο από υποβρύχια.

Εκτός της Κίνας, το σύστημα βρίσκεται σε χρήση και από το Ιράν το οποίο προφανώς έχει στείλει πυραύλους του είδους και στη Χεζμπολάχ στο Λίβανο για χρήση από την οργάνωση κατά του Ισραήλ.

Αφορμή για το παραπάνω άρθρο δόθηκε από το χθεσινό ατύχημα στο Ιράν όπου αντιπλοϊκός πύραυλος έπληξε μία Ιρανική ΤΠΚ με αποτέλεσμα την καταστροφή της και το θάνατο των περισσοτέρων μελών του πληρώματός της. Πιθανότατα ένας τέτοιος πύραυλος να ευθύνεται για το πλήγμα αυτό.