• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κατάρριψη αμερικανικών UAV πάνω από την Idlib. Εμπλέκεται η Τουρκία στην υπόθεση; (ΒΙΝΤΕΟ)

Κατάρριψη αμερικανικών UAV πάνω από την Idlib. Εμπλέκεται η Τουρκία στην υπόθεση; (ΒΙΝΤΕΟ)

IDLIB
Συνολικά 2 UAV καταρρίφθηκαν πάνω από το χωριό Khatanim της επαρχίας του Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία και μάλιστα, πρόκειται για δύο αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper.

Όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο, τα δύο UAV χτυπήθηκαν και ανεφλέγησαν στο ν αέρα με τα συντρίμμια τους να κατακαίονται στο έδαφος και τους ισλαμιστές αντάρτες να πανηγυρίζουν για τις καταρρίψεις.

Αρχικά θεωρήθηκε ότι επρόκειτο περί  ρωσικών UAV αλλά τελικά ήταν αμερικανικά, καταρρίφθηκαν πάνω από συγκεκριμένη περιοχή της Ιντλίμπ που ελέγχουν οι ισλαμιστές αντάρτες και ο Τουρκικός στρατός και εδώ υπάρχει το ερώτημα ποιος ευθύνεται για την κατάρριψη;

Οι Τούρκοι είχαν δώσει τον περασμένο Μάρτιο μερικά MANPAD Stinger στους Ισλαμιστές αντάρτες που στηρίζουν στην Ιντλίμπ, για να έχουν κάποιες στοιχειώδεις αντιαεροπορικές ικανότητες. Θεωρείται πιθανό να κατέρριψαν με χρήση τέτοιων όπλων τα αμερικανικά UAV.

Από την άλλη, αρκετοί θεωρούν, και όχι αβάσιμα, ότι οι Τούρκοι είναι πιθανό να κατέρριψαν τα αμερικανικά UAV είτε από λάθος εκτίμηση στα ραντάρ παρακολούθησης, είτε γιατί είχαν σκοπό να δείξουν ότι δεν άγονται από τη συμπεριφορά των Η.Π.Α. και δε θα δεχτούν κατευθύνσεις με βάση όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο τις τελευταίες εβδομάδες.