Καναδέζικα προβλήματα” για τους Τούρκους

Οι Καναδοί είχαν αρκετές συμφωνίες για την εξαγωγή συστημάτων και αμυντικού υλικού προς την Τουρκία σε ένα επικερδές αλισβερίζι μεταξύ των δύο , τόσο για τους Καναδούς οι οποίοι εξήγαγαν υλικό που κοστίζει αρκετά και προωθούσαν τη βιομηχανία τους, όσο και για τους Τούρκους που κατάφερναν να εξοπλίσουν με καναδέζικα συστήματα αρκετά από τα διάφορα εγχώριας κατασκευής συστήματά τους.

Τον Οκτώβριο του 2019 με την εισβολή των Τούρκων στη Βόρεια Συρία κατά των Κούρδων να εξελίσσεται, οι Καναδοί είχαν ανακοινώσει ότι θα πάγωναν την εξαγωγή στρατιωτικού υλικού και τεχνολογίας προς την Τουρκία ως αντίποινα για την παράνομη ενέργειά τους. Τελικά αυτό δε συνέβη ποτέ ή για την ακρίβεια, συνέβη για μερικούς μήνες, πριν αρχίσουν πάλι τις παραδόσεις υλικού προς χρήση από την Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία. Στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, με τελικό νικητή τους Αζέρους, οι Τούρκοι μεταβίβασαν μερικά Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα τύπου ΤΒ2-Bayraktar τα οποία αφαίρεσαν από αυτά που επιχειρούν με το Τουρκικό Ναυτικό.

Οι Αρμένιοι κατέρριψαν κάποια από αυτά και δημοσίευσαν φωτογραφίες από τα εξαρτήματά τους μεταξύ των οποίων και καναδέζικων συστημάτων όπως οι κάμερες που χρησιμοποιούν τα εν λόγω UAVs , οι  WESCA MX-15D EO / IR type FLIR που είναι και το πιο ακριβό ίσως υποσύστημα στο εν λόγω UAV. Στο άρθρο μας εδώ βλέπετε τις καναδέζικες κάμερες στα χέρια των Αρμενίων: https://www.el.gr/war/army/toys-glentisan-toyrkiko-uav-bayraktar-sta-cheri/

Οι Τούρκοι πρακτικά “καπέλωσαν” τους Καναδούς ( αυτά παθαίνει κανείς όταν συνεννοείται με τους Τούρκους για κάτι και νομίζουν ότι θα κρατήσουν το λόγο τους) και έδωσαν τα ΤΒ2 στους Αζέρους χωρίς την άδεια των Καναδών. Η άδεια τελικού χρήστη για τις κάμερες αναφέρεται ρητά μόνο στην Τουρκία και όχι σε άλλη χώρα και η παραβίαση της σημαντικής αυτής προϋπόθεσης , επέφερε και το καναδέζικο εμπάργκο απέναντι στην Τουρκία. Θυμίζουμε ότι κάθε κράτος που εξάγει εξοπλισμό σε ένα άλλο, δίνει και την άδεια τελικού χρήστη, που σημαίνει ότι το εν λόγω κράτος δε μπορεί να πωλήσει ή μεταβιβάσει τον εξοπλισμό αυτό σε τρίτο μέρος χωρίς την άδεια του πρώτου. Αυτό γίνεται για την προστασία των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας μίας χώρας αλλά και για τον έλεγχό τους και είναι κάτι το “ιερό” στον αμυντικό χώρο.

Οι Τούρκοι παραβίασαν το “ιερό” αυτό ζήτημα ( παλιές καλές τακτικές ), και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την παύση των εξαγωγών με αποτέλεσμα να κολλήσουν πλέον πάρα πολλά προγράμματα της Τουρκικής Αμυντικής βιομηχανίας.

 Η επιβολή των κυρώσεων της CAATSA αύξησε και αυτή με τη σειρά της την πίεση στους Καναδούς για τον περιορισμό των εξαγωγών υλικού προς την Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία καθώς οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τους συμμάχους τους να προχωρήσουν σε μία τέτοια κίνηση ως ένδειξη αλληλεγγύης.

Εκτός των UAV τύπου ΤΒ2-Bayraktar και των πιο μεγάλων οπλισμένων UAV τύπου ANKA-S που χρησιμοποιούσαν καναδέζικα συστήματα όπως οι κάμερες και οι κινητήρες, προβλήματα θα έχουν οι Τούρκοι από το Καναδέζικο εμπάργκο και στα:

·         Αεροσκάφη βασικής εκπαίδευσης Hurkus που χρησιμοποιούν κινητήρες PT6A-68 της Pratt &Whitney Canada

·         Αεροσκάφη βασικής εκπαίδευσης ΚΤ-1 που χρησιμοποιούν τους κινητήρες κινητήρες PT6A-62 της Pratt &Whitney Canada

·         Αεροσκάφη Global 6000 που θα έχουν τεχνολογία παρεμβολέων εξ αποστάσεως  με τους Καναδούς να παρείχαν τεχνολογία στον τομέα

·         Αεροσκάφη Ναυτικών Επιχειρήσεων ATR-72 που χρησιμοποιούν κινητήρες  PW-127M Pratt &Whitney Canada

Όλα τα παραπάνω πλέον είτε δε θα έχουν υποστήριξη είτε δε θα προχωρήσουν  περεταίρω μέχρι να βρεθεί είτε διπλωματική λύση στο ζήτημα, πράγμα πολύ δύσκολο παρά την τουρκική γκρίνια προς τον Καναδά, είτε άλλα συστήματα για να τα αντικαταστήσουν. Το γεγονός ότι υπάρχουν πλέον οι κυρώσεις της CAATSA, σημαίνει ότι όλη η αγορά της Βόρειας Αμερικής είναι κλειστή για την Τουρκία και η Ευρώπη για άλλους λόγους ίσως δε θα μπορέσει να της παρέχει αυτά που θέλει για τα εν λόγω συστήματα/προγράμματα.