• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η Βενεζουέλα ανέπτυξε πυραύλους κατά των αμερικανικών δυνάμεων – Έτοιμος να βάλει φωτιά ο Μαδούρο (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Βενεζουέλα ανέπτυξε πυραύλους κατά των αμερικανικών δυνάμεων – Έτοιμος να βάλει φωτιά ο Μαδούρο (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Βενεζουέλα «είναι έτοιμη για οτιδήποτε», όπως είπε ο Πρόεδρός της, Νικολάς Μαδούρο, την Παρασκευή (22/05),

γι’ αυτό και ανέπτυξε πυραύλους στα ανοιχτά εν μέσω μεταφοράς καυσίμων στη χώρα από πέντε ιρανικά τάνκερ για το ενδεχόμενο παρέμβασης των ΗΠΑ.

Ιρανικά τάνκερ μεταφέρουν καύσιμα στη Βενεζουέλα και όσο αυτά προσεγγίζουν την Καραϊβική Θάλασσα, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, έδωσε εντολή για ανάπτυξη αντιβαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς σε νησιά στα ανοιχτά της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο Μαδούρο -κατά τη διάρκεια διάσκεψης με τους επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων- ανέφερε την Παρασκευή (22/05):

«Παρακολουθήσαμε στρατιωτικές ασκήσεις στο νησί της Λα Ορτσίλα, με τη δοκιμή των πιο ακριβών πυραυλικών συστημάτων για την άμυνα των υδάτων και των ακτών».

Το εν λόγω νησί είναι 80 μίλια βόρεια των ακτών της Βενεζουέλας και εκεί βρίσκεται ο ναύσταθμος «Αντόνιο Ντίαζ».


Ο Μαδούρο τόνισε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), το εξής:

«Δοκιμάσαμε τον ρωσικό πύραυλο Buk με απόλυτη ακρίβεια. Είμαστε έτοιμοι για οτιδήποτε και οποτεδήποτε».

Το Buk-M2E έχει εμβέλεια μόλις 30 μιλίων και οι εκτοξευτές πυραύλων BM-30 θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και τα 56, αν και δεν είναι εξοπλισμένοι για επιθέσεις ακριβείας, για παράδειγμα, σε πλοία. Έτσι, κανένα σύστημα όπλων δεν μπορεί να προστατεύσει πλήρως την απόσταση ανάμεσα στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα.

Το πρώτο από τα πέντε ιρανικά δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν 1,5 εκατ. βαρέλια με καύσιμα, πλησιάζει στην Καραϊβική Θάλασσα.

​Ενώ το Πεντάγωνο έχει -μέχρι στιγμής- υποστηρίξει ότι δεν έχει εντολές να αναχαιτίσει τα δεξαμενόπλοια, πολλές αμερικανικής κινήσεις δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής τεσσάρων πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ στην περιοχή.

(Sputniknews – φωτο:screenshot)