• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η Τουρκία ζητάει στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ για να αναλάβει την εξουδετέρωση του ISIS

Η Τουρκία ζητάει στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ για να αναλάβει την εξουδετέρωση του ISIS

H Άγκυρα φέρεται να ζητάει αμερικανική στρατιωτική βοήθεια, προκειμένου να συνεχίσει την επιχείρηση εξουδετέρωσης του ISIS. Αναμένονται κρίσιμες διαβουλεύσεις την επόμενη εβδομάδα.

Στρατιωτική υποστήριξη από τις ΗΠΑ φέρεται να έχει ζητήσει η Τουρκία, προκειμένου να αναλάβει τη συνέχιση της επιχείρησης εξουδετέρωσης του ISIS στη Συρία, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal και όπως αναμεταδίδει το Sputniknews, το οποίο επικαλείται πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης, η Άγκυρα είχε καταθέσει αίτημα υποστήριξης από τον Λευκό Οίκο, μέσω της παροχής στρατιωτικής βοήθειας.


Αυτή η βοήθεια μάλιστα, φέρεται να περιλαμβάνει κάλυψη στον τομέα των μεταφορών και των εναέριων επιδρομών.

Στο πλαίσιο αυτό, την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν και νέες διαπραγματεύσεις, με τη συμμετοχή και του Τζον Μπόλτον, σύμβουλου εθνικής ασφαλείας του προέδρου Τραμπ.

Στόχο των διαβουλεύσεων αποτελεί το πώς η Τουρκία θα μπορούσε να αναλάβει την εξουδετέρωση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, μετά την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων.

Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη Συρία σε βάθος ορισμένων μηνών, καθώς η αμερικανική αποστολή, δηλαδή η ήττα του ISIS, έχει ήδη διασφαλιστεί.

Ακολούθησε μία σειρά παραιτήσεων υψηλόβαθμών στελεχών σε Πεντάγωνο και State Department, ανάμεσα στους οποίους και του Τζέιμς Μάτις, λόγω των αντιδράσεων στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίστηκε επιφυλακτικός, τονίζοντας ότι «συμφωνεί» με τον Τραμπ ως προς την ήττα του ISIS. Πρόσθεσε όμως ότι «δεν είμαι βέβαιος τι ακριβώς σημαίνει η αμερικανική αποχώρηση».