Σύμφωνα και με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε πωλήσεις όπλων σε Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Στο ίδιο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι τα Ηνωμένα Έθνη κατηγορούν κάποιες ξένες δυνάμεις για ανάμειξη στην σύγκρουση στη Λιβύη, την στιγμή που η γερμανική κυβέρνηση έχεις συμφωνήσει να προμηθεύσει με εξοπλιστικά προϊόντα πολλές χώρες.
Ειδικότερα, αναφέρεται πως στην Σύνοδο Κορυφής για την Λιβύη στις 19 Ιανουαρίου στο Βερολίνο 16 χώρες,μεταξύ των οποίων η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος, καθώς και διεθνείς οργανισμοί, δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, που είχε αποφασιστεί ήδη από το 2011.
Το ΚΥΠΕ μεταδίδει ότι “όπως προκύπτει από την απάντηση του γερμανικού Υπουργείου Οικονομίας -μετά από ερώτηση της βουλευτού του κόμματος της Αριστεράς, Σεβίμ Νταγκντελέν, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει εγκρίνει από την αρχή του έτους εξοπλιστικές εξαγωγές σε πολλές χώρες που έχουν ρόλο στην σύγκρουση στην Λιβύη.
Από την 1η Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου εγκρίθηκαν εξαγωγές στο Εμιράτο του Κατάρ ύψους 4,3 εκ. ευρώ. Το ποσό των 81.400 ευρώ αφορά όπλα. Το Κατάρ δεν έλαβε πρόσκληση στην Σύνοδο Κορυφής του Βερολίνου. Ωστόσο, το Κατάρ, μαζί με την Τουρκία, ανήκει στους υποστηρικτές του Σάραζ,του επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης.
Επίσης, η γερμανική κυβέρνηση έχει εγκρίνει εξοπλιστικές προμήθειες σε περιορισμένη έκταση, αλλά όχι όπλα, που αφορούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα(50.564 ευρώ), την Τουρκία (18.605 ευρώ) και την Αίγυπτο (4.620 ευρώ).
Το κόμμα της Αριστεράς (DieLinke) ζητά να σταματήσουν οι εξοπλιστικές εξαγωγές στις χώρες που συμμετέχουν στον πόλεμο της Λιβύης.
Σύμφωνα με την Νταγκντελέν, «Όποιος δρομολογεί την Κυριακή εμπάργκο όπλων, δεν πρέπει να επιβραβεύει την Δευτέρα με εξοπλιστικές εξαγωγές αυτούς που σπάνε το εμπάργκο ανοιχτά και με θράσος”.
(militaire – φωτο:unsplash)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Θεσσαλονίκη: Ακυρώνονται τρεις παραστάσεις του ΚΘΒΕ λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων του
- Θεσ/νίκη: Χειροπέδες σε Έλληνα καταζητούμενο για μεγάλη υπόθεση φοροδιαφυγής σχεδόν 30 εκατ. ευρώ
- Μέγαρο Μουσικής: Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα για την αρχή του 2026 – Τον Φεβρουάριο το αφιέρωμα στον Ραχμάνινοφ
- Γεωπολιτική «απόδραση» της Ρωσίας μέσω Ιράν – Τεράστια εξέλιξη για την Μόσχα
- Παρίσι: Η διεύθυνση του Λούβρου ανακοίνωσε πως το μουσείο λειτουργεί εν μέρει, παρά την απεργία
- Θεσσαλονίκη: Το ρομπότ Pepper μαθαίνει στους καταναλωτές τα δικαιώματά τους – Δείτε βίντεο
- ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ: Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές 487,9 εκατ. – Επιπλέον 600 εκατ. ευρώ μέχρι 31/12
- Βενεζουέλα: Απέπλευσαν δύο τάνκερ με υποπροϊόντα πετρελαίου
- ΑΑΔΕ: Καταβλήθηκε η τέταρτη δόση της αυξημένης επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου για αγρότες
- Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας 2026 –2030: Οδικός χάρτης για ένα ασφαλές ψηφιακό μέλλον στην Ελλάδα









