• Αρχική
  • Άρθρα
  • Γνωρίστε την Namer, την «λεοπάρδαλη» του Ισραήλ – Η διαφορά με την Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ)

Γνωρίστε την Namer, την «λεοπάρδαλη» του Ισραήλ – Η διαφορά με την Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ)

Το Namer, που σημαίνει λεοπάρδαλη στην εβραική γλώσσα, είναι ένα IFV( Infantry Fighting Vehicle) το οποίο σχεδιάστηκε για τον Ισραηλινό στρατό( IDF) πάνω στην εμπειρία που απέκτησε ο Ισραηλινός στρατός στους συνεχόμενους πολέμους που έδωσε κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα και της περασμένης δεκαετίας.

Σχεδιασμένο πάνω στο σασί του άρματος Merkava IV, πρόκειται για ένα πραγματικά βαρύ όχημα 60 τόνων με σύνθετη επικλινή θωράκιση από ατσάλι, στρώσεις κεραμικού υλικού και κράματος νικελίου μαζί με ενεργή θωράκιση  με τη σχεδίαση όλης αυτής της θωράκισης να είναι άκρως απόρρητη αποτελεί ένα αρκετά πιο ασφαλές όχημα για το προσωπικό που μεταφέρει.

Κινείται από τον κινητήρα 1200 ίππων και αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 60 χλμ και το πλήρωμα που μεταφέρει είναι 3 άνδρες ως πλήρωμα και μέχρι 9 ακόμα πλήρως εξοπλισμένους άνδρες. Ο οπλισμός του αποτελείται από ένα κινητό πυργίσκο Samson RCWS με ένα βαρύ πολυβόλο 12,7 χιλ. ή έναν εκτοξευτή βομβίδων Μκ 19 40 χιλ. Ο δευτερεύων οπλισμός του είναι ένα πολυβόλο των 7,62 FN MAG και εκτοξευτής 12 καπνογόνων.

Τέλος το όχημα προσφέρει πλήρη προστασία στους επιβαίνοντες από ραδιοβιολογικές και χημικές απειλές και αρκετά έχουν εξοπλιστεί και με το σύστημα Trophy για την αυτοπροστασία του από επερχόμενα βλήματα και Α/Τ πυραύλους κάθε είδους.

Με κόστος μονάδας στα 3 εκ. έχουν παραγγελθεί συνολικά 530 οχήματα  μέχρι το 2027με 120 να βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία.

Η φιλοσοφία των Ισραηλινών για τις επιχειρήσεις τεθωρακισμένων και της μεταφορά του μηχανοκίνητου πεζικού περιστρέφεται πρώτα γύρω από την ασφάλεια του πολύτιμου προσωπικού τους και για το λόγο αυτό, όλα τα οχήματά τους σχεδιάζονται έτσι ώστε και αν το όχημα βληθεί και βγεί εκτός μάχης, το προσωπικό στο εσωτερικό του να βγεί τις περισσότερες φορές ανέπαφο από αυτό.

Σε αντιπαραβολή με τα δικά μας Μ 1113 βλέπουμε τη διαφορά μεταξύ δύο στρατών των οποίων οι απώλειες προσωπικού δεν είναι εύκολα αναπληρώσιμες. Τέλος, αξίζει να ειπωθεί ότι η σχεδίαση των Ισραηλινών και οι κατευθύνσεις που δίνουν στις εταιρείες τους έχουν σα γνώμονα την ασφάλεια του προσωπικού τους και κατά δεύτερον ακολουθούν όλες τις εξελίξεις στο πεδίο των μαχών διαθέτωντας πάντα τον ανάλογο πακτωλό χρημάτων που απαιτείται.

ΦΩΤΟ wikipedia