Επιμένει η Άγκυρα: «Όχι στη μεταπώληση των ρωσικών S-400»

«Όχι» στη μεταπώληση του ρωσικού συστήματος των S-400 από την Τουρκία στις ΗΠΑ είπε, την Τρίτη (30/06), ο Ομέρ Τσελίκ, επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχει το νομικό έδαφος» για κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με το Sputniknews, ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε την Τρίτη (30/06) πως δεν υφίσταται νομικό έδαφος για μεταπώληση του ρωσικού συστήματος των S-400.


Επεσήμανε, ακόμα, πως η Άγκυρα προτίθετο, αρχικά, να αγοράσει το αμερικανικό σύστημα των Patriot, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση από την Ουάσινγκτον. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Τουρκία ήταν ο «τελικός χρήστης» του αμυντικού συστήματος και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν λόγοι ώστε η χώρα του να το πουλήσει εκ νέου.

Άλλωστε, η τοποθέτησή του έρχεται ύστερα από αυτή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής Τεχνικής Συνεργασίας της Ρωσίας, η οποία σημείωσε ότι η Άγκυρα δεν θα ήταν σε θέση να μεταπωλήσει το σύστημα των S-400 στις ΗΠΑ χωρίς τη συγκατάθεση της Μόσχας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Τζον Θουν, πρότεινε οι ΗΠΑ να αγοράσουν S-400 από την Τουρκία για να επιλυθεί η ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας για το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών F-35.

Μάλιστα, πρότεινε και τροπολογία στον νόμο που αφορά στις χρηματοδοτήσεις για αμυντικούς σκοπούς για το οικονομικό έτος 2021, η οποία θα επιτρέψει να προχωρήσουν οι αγορές τέτοιου εξοπλισμού με την αξιοποίηση κονδυλίων από τον προϋπολογισμό του στρατού ξηράς των ΗΠΑ.

Επίσης, λόγω της αγοράς των S-400 από την Τουρκία, οι ΗΠΑ απείλησαν να επιβάλουν κυρώσεις στη χώρα και, παράλληλα, την απέβαλαν από το πολυεθνικό πρόγραμμα παραγωγής των F-35 και πίεσαν την Άγκυρα να παραιτηθεί από το ρωσικό σύστημα S-400, που αγόρασε το 2019.

Οι ΗΠΑ έχουν ισχυριστεί ότι το σύστημα S-400 ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις μαχητικών αεροσκαφών F-35 και ότι δεν πληροί το πρότυπο του ΝΑΤΟ, κάτι που αρνήθηκε κατηγορηματικά η Άγκυρα.

(ΦΩΤΟ:Screenshot)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •