Επίδειξη ισχύος από την Πολεμική Αεροπορία: Όλα έτοιμα για την άσκηση «Μέδουσα 6»!

Με τις δραστηριότητες «εν όρμω» ξεκινά το Σάββατο (23/06/2018) η κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου, υπό την επωνυμία «Μέδουσα 6», στην οποία φέτος θα συμμετάσχουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κύπρου με προσωπικό και μέσα. Πέρυσι η Κύπρος είχε συμμετάσχει στη «Μέδουσα 5» ως παρατηρητής.

 

Οι δραστηριότητες εν όρμω θα πραγματοποιηθούν στη ναυτική βάση της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο και οι εν πλω στη θαλάσσια περιοχή βορείως της Αλεξάνδρειας, εντός του FIR Καΐρου.

Τα βασικά αντικείμενα της συνεργασίας/συνεκπαίδευσης περιλαμβάνουν:

– Την εξάσκηση ναυτικών δυνάμεων σε διαδικασίες ανθυποβρυχιακού και αντιαεροπορικού πολέμου, καθώς και πολέμου επιφανείας

– Την εξάσκηση αεροπορικών δυνάμεων σε διαδικασίες προστασίας και προσβολής στόχων επιφανείας

– Τον σχεδιασμό και εκτέλεση αμφιβίων επιχειρήσεων με συνδυασμό ναυτικών και αεροπορικών μέσων

– Την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών

– Την εξάσκηση σε διαδικασίες έρευνας-διάσωσης (SAR), νηοψίας και σε επιχειρήσεις ναυτικής αποτροπής (ΜΙΟ -Maritime Interdiction Operations)

– Την εκτέλεση ασκήσεως πυρών και βολών κατευθυνομένων βλημάτων επιφανείας – αέρος

Σκοπός της άσκησης είναι η περαιτέρω προαγωγή της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών με τη βελτίωση του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών.

Η Ελλάδα θα συμμετέχει με 2 φρεγάτες με τα οργανικά ελικόπτερά τους, ένα υποβρύχιο, 8 αεροσκάφη F-16 (εκ των οποίων 4 θα μετασταθμεύσουν και θα επιχειρούν από αεροπορική βάση της Αιγύπτου, 1 αεροσκάφος C-130, 1 αεροσκάφος AWACS, ένα ελικόπτερο Chinook, 2 επιθετικά ελικόπτερα AH-64 APACHE και προσωπικό των ειδικών δυνάμεων.

Η Κύπρος θα συμμετέχει με ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης και προσωπικό των ειδικών δυνάμεων.

Η Αίγυπτος θα συμμετέχει με 1 ελικοπτεροφόρο (Mistral Class), 2 φρεγάτες, 1 υποβρύχιο, 2 πυραυλακάτους, 6 αεροσκάφη F-16, 2 αεροσκάφη RAFALE, 1 αεροσκάφος E2-C, 1 ελικόπτερο και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η «Μέδουσα 6» θα ολοκληρωθεί στις 29 Ιουνίου.

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...