Ενισχύεται σταδιακά η «ενωμένη ευρωπαϊκή άμυνα» – Όλο και πιο κοντά έρχεται ο ευρωστρατός

Nέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της 'Αμυνας (EDIDP) συζητήθηκε και ψηφίστηκε στο πλαίσιο της Συνόδου Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

 

Για πρώτη φορά, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τη θέσπιση προγράμματος που αποσκοπεί στην ενίσχυση της καινοτομίας στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η εισηγήτρια Françoise Grossetête (EPP, Γαλλία), το πρόγραμμα αυτό αποτελεί ένα ιστορικό βήμα προόδου για τα ευρωπαϊκά βιομηχανικά αμυντικά έργα και ανταποκρίνεται σε τρεις προκλήσεις: Δημοσιονομική αποτελεσματικότητα, ανταγωνιστικότητα και στρατηγική αυτονομία. « Πετύχαμε μέσα σε έναν χρόνο διαπραγματεύσεων μία πολλά υποσχόμενη ρύθμιση για τη βελτίωση της ικανότητας καινοτομίας της ΕΕ », σημείωσε.

Το νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της ‘Αμυνας (EDIDP) θα έχει προϋπολογισμό ύψους 500 εκ. ευρώ για το 2019-2020 και θα συμβάλει στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης νέων και αναβαθμισμένων προϊόντων και τεχνολογιών, προκειμένου να καταστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση πιο ανεξάρτητη, να γίνουν αποτελεσματικότερες οι δαπάνες του προϋπολογισμού και να τονωθεί η καινοτομία στην άμυνα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συγχρηματοδοτήσει έργα που υλοποιούνται από κοινοπραξίες τουλάχιστον τριών δημόσιων ή ιδιωτικών εταιρειών που έχουν έδρα σε τουλάχιστον τρία διαφορετικά κράτη μέλη της ΕΕ. Για να πάρουν συμβάσεις, θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι τα project τους συμβάλλουν στην αριστεία, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα. Έργα που αφορούν ειδικά ΜΜΕ και εταιρίες μικρής ή μεσαίας κεφαλαιοποίησης (επιχειρήσεις με μέχρι 3.000 εργαζόμενους) θα είναι επιλέξιμες για υψηλότερα ποσοστά συγχρηματοδότησης, καθώς και για δράσεις στο πλαίσιο της PESCO.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα βιομηχανικής ανάπτυξης για την άμυνα θα χρηματοδοτήσει τη φάση ανάπτυξης (μεταξύ έρευνας και παραγωγής) νέων και αναβαθμισμένων αμυντικών προϊόντων και τεχνολογιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκινώντας από τις μελέτες, το σχεδιασμό, τις δοκιμές έως τις φάσεις πιστοποίησης και ανάπτυξης σε τομείς όπως:

• συστήματα με τηλεχειρισμό

• δορυφορικές επικοινωνίες

• αυτόνομη πρόσβαση στην παρατήρηση διαστήματος και γης

• ενεργειακή βιωσιμότητα

• ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τη ναυτιλία

• υψηλού επιπέδου στρατιωτικές ικανότητες στον αέρα, στη ξηρά και στη θάλασσα

Το πρόγραμμα μπορεί να θεωρηθεί πιλοτικό για το επόμενο Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο, το οποίο, με προτεινόμενο προϋπολογισμό 13 δισ. ευρώ για 7 χρόνια, έχει ως στόχο να καταστήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο ανεξάρτητη στον τομέα της άμυνας μέσω της συνεργασίας, προωθώντας ταυτόχρονα την αποτελεσματικότερη χρήση των χρημάτων των φορολογουμένων.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu