• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ο Boris Johnson (BINTEO)

Αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ο Boris Johnson (BINTEO)

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Boris Johnson ανακοίνωσε, με ιδιαίτερη έμφαση θα λέγαμε, την αύξηση του προϋπολογισμού για την άμυνα για τα επόμενα 4 έτη κατά 16.1 δις λίρες. Στο ποσό αυτό θα προστεθεί και η αύξηση γενικώς του αμυντικού προϋπολογισμού κατά 0.5% του ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου έτσι, μέσα σε μία τετραετία θα επενδυθούν περί τις 24.1 δις λίρες.

Kατά τον Boris Johnson η αύξηση αυτή στον αμυντικό προϋπολογισμό έρχεται σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο της πανδημίας επειδή η Κυβέρνησή του αποφάσισε να στηρίξει την οικονομία τα επόμενα έτη επενδύοντας χρήματα στην άμυνα η οποία θα δημιουργήσει περίπου 40.000 εξειδικευμένες θέσεις εργασίας  και θα συμβάλει στην εσωτερική οικονομία.

Η Βρετανική Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επενδύσει σε τεχνολογίες αιχμής στον ψηφιακό τομέα αλλά και τον αεροδιαστημικό, τέτοιες που θα την κατατάξουν ανάμεσα στους πρωτοπόρους παγκοσμίως στους τομείς αυτούς. H δημιουργία μίας καινούριας υπηρεσίας κυβερνοάμυνας θα ανακοινωθεί σύντομα από τον Άγγλο Πρωθυπουργό μαζί με μία ακόμα η οποία θα αφορά την τεχνητή νοημοσύνη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και στόχευση για τη δημιουργία ξεχωριστής υπηρεσίας διαστήματος η οποία θα είναι ικανή να πραγματοποιήσει την πρώτη εκτόξευση πυραύλου προς το διάστημα, το 2022.

Μέσα στην τετραετία αυτή θα αυξηθούν κατακόρυφα τα κονδύλια που θα κατευθυνθούν για έρευνα και ανάπτυξη καθώς αυτά θα ανέβουν κατά 1.5 δις  σε σύνολο 5.8 δις λιρών με διάθεση να επενδυθούν ακόμα περισσότερα ειδικά για το πρόγραμμα Future Combat Air System. Η επένδυση στο πρόγραμμα αυτό θα καταφέρει να επανεκκινήσει τον τομέα ο οποίος έχει μείνει στάσιμος τα τελευταία 30 χρόνια και τα αποτελέσματα του προγράμματος αυτού αναμένεται να αποδώσουν όχι μόνο σε στρατιωτικές εφαρμογές αλλά και πολιτικής χρήσης. όλα αυτά τα προγράμματα αναμένεται να αποδώσουν 10.000 θέσεις εργασίες κάθε χρόνο τόσο εντός του οργανισμού των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και  εκτός αυτών.

Ως σχόλιο, θα λέγαμε ότι περνάει πολύς καιρός από τότε που οι Βρετανοί επιχείρησαν να αυξήσουν τον αμυντικό τους προϋπολογισμό και να μην θεωρούν τις Ένοπλες Δυνάμεις τους βαρίδι. Είδαμε πρόσφατα ότι ο Βρετανικός Στρατός είχε προβλήματα επάνδρωσης, σκεφτόταν να περικόψει μέρος των F-35  και των αναβαθμίσεών του ενώ προγράμματα ανάπτυξης όπως το Tempest ήταν αμφίβολο αν θα χρηματοδοτούνταν επαρκώς. Ταυτόχρονα, η Βρετανική Κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κάνει εξαγωγές στρατιωτικού υλικού για ενίσχυση της οικονομίας.